Funkcioneri DPS-a na sebe prepisali FK Bokelj - Volim Podgoricu

Funkcioneri DPS-a na sebe prepisali FK Bokelj

Biv­ša DPS vlast ne­za­ko­ni­to na FK Bo­kelj pre­ni­je­la 19.000 kva­dra­ta ze­mlji­šta na ka­ta­star­skoj par­ce­li 244 u KO Ška­lja­ri je­dan, gdje se na­la­zi sta­di­on klu­ba 
No­va ko­tor­ska vlast kod Upra­ve za ne­kret­ni­ne ospo­ri­la vla­sni­štvo FK Bo­kelj i tra­ži da se mi­li­on­ska imo­vi­na vra­ti Op­šti­ni

Funk­ci­o­ne­ri DPS-a Želj­ko Apr­co­vić, Jo­vo Su­đić i Bo­ri­slav – Bo­ro Ka­šće­lan osni­va­či su Fud­bal­skog klu­ba Bo­kelj, na či­je ime se vo­di vri­jed­na imo­vi­na u Ko­to­ru, ko­ja je ne­za­ko­ni­to upi­sa­na kao vla­sni­štvo tog klu­ba, po­ka­zu­ju po­da­ci do ko­jih je do­šao „Dan”. Kao osni­va­či FK Bo­kelj, sa po­je­di­nač­no naj­ve­ćim ulo­zi­ma, Su­đić, Apr­co­vić i Ka­šće­lan, ste­kli su pra­vo da upra­vlja­ju imo­vi­nom klu­ba. 
No­va vlast u Ko­to­ru je utvr­di­la da je od­lu­kom Sport­sko-re­kre­a­ci­o­nog cen­tra Ko­tor 90-ih go­di­na pro­šlog vi­je­ka na FK Bo­kelj pre­ni­je­to pra­vo ko­ri­šće­nja oko 19.000 kva­dra­ta ze­mlji­šta, na ka­ta­star­skoj par­ce­li 244 u KO Ška­lja­ri je­dan, gdje se na­la­zi sta­di­on ovog klu­ba. Ko­tor­ska ad­mi­ni­stra­ci­ja sma­tra da je ova­kav na­čin pre­no­sa pra­va ne­za­ko­nit jer se ne ra­di o ugo­vo­ru ni­ti dru­gom prav­nom po­slu, već o od­lu­ci or­ga­na ko­ja ne mo­že pred­sta­vlja­ti prav­ni osnov za pre­nos pra­va i knji­že­nje u Upra­vi za ne­kret­ni­ne.
Od­mah na­kon for­mi­ra­nja no­ve upra­ve i smje­ne DPS-a u fe­bru­a­ru ove go­di­ne, Se­kre­ta­ri­jat za imo­vin­sko-prav­ne po­slo­ve po­kre­nuo je po­stu­pak da kod Upra­ve za ne­kret­ni­ne ospo­ri upis pra­va ko­ri­šće­nja na FK Bo­kelj i par­ce­lu od oko 19.000 kva­dra­ta vra­ti Op­šti­ni.

Pri­li­kom tran­sfor­ma­ci­je klu­ba, kon­kret­no 28. sep­tem­bra 2013. go­di­ne, iz­bor­na skup­šti­na FK Bo­kelj do­ni­je­la je od­lu­ku o spi­sku i bro­ju osni­va­ča klu­ba sa po­je­di­nač­nim ulo­zi­ma. Biv­ši pot­pred­sjed­nik op­šti­ne iz re­da DPS-a Jo­vo Su­đić po­stao je po­je­di­nač­no naj­ve­ći osni­vač, sa 20 od­sto uče­šća u klu­bu. Sa­da­šnji čel­nik OO DPS Ko­tor Želj­ko Apr­co­vić, i biv­ši šef tog od­bo­ra Bo­ri­slav Ka­šće­lan ima­ju po 15 od­sto uče­šća u tom klu­bu. Kao osni­va­či klu­ba, oni su prak­tič­no mo­gli da upra­vlja­ju vri­jed­nom imo­vi­nom, ko­ju je ka­ta­star upi­sao kao vla­sni­štvo ko­tor­skog fud­bal­skog klu­ba.
Na par­ce­li ko­ja je pre­da­ta klu­bu već su sa­gra­đe­ni ne­ki ma­nji objek­ti, ali ho­tel­ski bi­znis još ni­je za­ži­vio. Plan­ska do­ku­men­ta­ci­ja de­fi­ni­še ovaj pro­stor kao zo­nu za iz­grad­nju tu­ri­stič­kih sa­dr­ža­ja, pa no­va op­štin­ska vlast vje­ru­je da je po­sto­jao plan da se ovaj pro­stor is­ko­ri­sti za iz­grad­nju zna­čaj­nih tu­ri­stič­kih obje­ka­ta, na na­čin što bi se ze­mlji­šte prak­tič­no bes­plat­no obez­bi­je­di­lo za po­kre­ta­nje ra­do­va. 
Pre­ma ge­ne­ral­nom ur­ba­ni­stič­kom pla­nu (GUP) za Ška­lja­re, po­sto­ji po­ten­ci­jal za ku­pa­li­šni i na­u­tič­ki tu­ri­zam, što je iden­ti­fi­ko­va­no i raz­ra­đe­no kroz pro­stor­ni plan mor­skog do­bra. 
Pre­ma GUP-u, ši­rok je spek­tar osta­lih tu­ri­stič­kih sa­dr­ža­ja, ko­ji se, kao pra­te­ći, mo­gu na­ći i na pro­sto­ru Ška­lja­ra. 
– Po­ten­ci­jal tre­ba tra­ži­ti pr­ven­stve­no u pri­rod­nim re­sur­si­ma, na­ro­či­to u gor­njim dje­lo­vi­ma ob­u­hva­ta, gdje se na­la­ze lo­ka­ci­je sa iz­van­red­nim vi­zu­ra­ma ka mo­ru i sta­rom gra­du. Ove po­ten­ci­ja­le bi tre­ba­lo is­ko­ri­sti­ti pr­ven­stve­no u svr­hu for­mi­ra­nja vi­di­ko­va­ca, še­ta­li­šnih sta­za, ugo­sti­telj­skih obje­ka­ta, luk­su­znih ren­ta vi­la, ho­te­la i slič­no – na­vo­di se u tek­stu GUP-a Ška­lja­ri, ko­ji je do­ni­jet 2007. go­di­ne. 
In­te­re­sant­no je da je po­stu­pak upi­sa vla­sni­štva pred Upra­vom za ne­kret­ni­ne bio pre­ki­nut 2014. go­di­ne zbog na­vod­nog po­sto­ja­nja pret­hod­nog pi­ta­nja ko­je tre­ba ras­pra­vi­ti pred Osno­vim su­dom u Ko­to­ru. To pi­ta­nje je pred­log za iz­da­va­nje pri­vre­me­ne mje­re i po­stup­ka ko­ji je na­vod­no u pro­ce­su od 2006. go­di­ne, jer ga je ta­da Op­šti­na pre­ko se­kre­ta­ri­ja­ta pre­da­la su­du. 
Pro­ce­du­ra je pod­ra­zmi­je­va­la da vla­sni­štvo mo­že bi­ti upi­sa­no na­kon što se okon­ča po­stu­pak po pred­lo­gu Op­šti­ne. Sud je 2014. go­di­ne do­nio rje­še­nje ko­jim od­ba­cu­je pred­log Op­šti­ne kao ne­u­te­me­ljen, jer je po pred­lo­gu za iz­vr­še­nje ko­ji je bio osnov za pre­kid po­stup­ka pred Upra­vom za ne­kret­ni­ne ri­je­še­no još 30. ju­na 2008. go­di­ne. Da­kle, šest go­di­na na­kon što je okon­čan sud­ski po­stu­pak pred Upra­vom za ne­kret­ni­ne pre­ki­da se po­stu­pak za do­ka­zi­va­nje ne­za­ko­ni­to­sti upi­sa imo­vi­ne na FK Bo­kelj, zbog na­vod­nog tra­ja­nja po­stup­ka pred su­dom. To je ja­san po­ka­za­telj da je ko­tor­ska op­šti­na sum­nji­vim tran­ska­ci­ja­ma osta­la bez mi­li­on­ske imo­vi­ne. 

Na­kon što je od Osnov­nog su­da u Ko­to­ru do­bi­la po­me­nu­to rje­še­nje, ko­tor­ska op­šti­na je pre­ko se­kre­ta­ri­ja­ta, 28. ju­la ove go­di­ne, Upra­vi za ne­kret­ni­ne pod­ni­je­la za­htjev za na­sta­vak po­stup­ka u ko­jem pla­ni­ra da ospo­ri pra­vo upi­sa FK Bo­kelj u ve­zi sa ovom vri­jed­nom imo­vi­nom.

Op­šti­na Ko­tor, ka­ko po­ru­ču­ju iz lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, is­cr­pi­će sva prav­na sred­stva ka­ko bi ze­mlji­šte vra­ti­la u svo­ju imo­vi­nu. 
Iz ka­ta­stra­skog li­sta ne­po­kret­no­sti 751 KO Ška­lja­ri je­dan mo­že se vi­dje­ti da je ze­mlji­šte da­to u vla­sni­štvo FK Bo­kelj, a da ima­ju od­re­đe­ne objek­te u svom vla­sni­štvu. 
Sre­di­nom fe­bru­a­ra, funk­ci­o­ner De­mo­ka­ra­ta Vla­di­mir Jo­kić po­stao je no­vi pred­sjed­nik op­šti­ne Ko­tor. Pri­je to­ga su opo­zi­ci­o­ni su­bjek­ti, ko­ji su do­bi­li ve­ći­nu na lo­kal­nim iz­bo­ri­ma u ok­to­bru pro­šle go­di­ne, for­mi­ra­li skup­štin­sku ve­ći­nu. Na­kon iz­bo­ra, Jo­kić je po­ru­čio da će pre­i­spi­ta­ti sve sum­nji­ve po­slo­ve ra­ni­je lo­kal­ne ad­mi­ni­stra­ci­je, i da će uči­ni­ti sve da se is­pi­ta ne­za­ko­ni­to bo­ga­će­nje ko­to­r­skih funk­ci­o­ne­ra. 

(Dan)

1 komentar

  1. wonderful publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com