PODGORICA: Sve više žena na liječenju - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sve više žena na liječenju

Usluge Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci “Kakaricka gora” je u prvoj polovini godine započelo 37 klijenata i klijentkinja.

Iz “Kakaricke gore” ističu da je većina onih koji se prijave zavisna o heorinu iako se u posljednje vrijeme ta situacija mijenja, a više je i žena koje se prijavljuju za liječenje.

“Trenutno se u Sektoru za tretman zavisnika nalaze 24 klijenta, a u Sektoru  zavisnica je  5 klijentkinja. Većina su zavisnici od heroina, ali je zapažen porast zavisnika od sintetičkih droga i alkohola“, saopštili su iz Ustanove.

Istaknuto je da je preduslov za pristupanje tretmanima u „Kakarickoj gori“ „iskren motiv za oporavak i dobrovoljnost“. Jedan od korisnika Ustanove bio je i Peđa Š. koji je prošle godine završio sa svojim tretmanom odvikavanja od alkohola. Njegov motiv je bio drugačiji način života.

„Alkohol je lukav neprijatelj koji dugo ne odaje znake zavisnosti. Nakon desetak godina rekreativnog konzumiranja su se javili prvi znaci koje tada nijesam prepoznao. Zavisnost nijesam priznavao čak ni kada sam četiri godine proveo u kući pateći od agorafobije. To je bila posljedica anksioznosti koju sam liječio alkoholom da bi na kraju taj isti alkohol pogoršao bolest. Tek onda kada više nijesam mogao ni sa alkoholom ni bez njega priznao sam sebi i porodici da mi je potrebna pomoć“, priča Peđa.

U Ustanovi ističu da se „uspjeh u  izlječenju ne određuje samo na osnovu neuzimanja psihoaktivnih supstanci već i u načinu životnog stila“, ali i to da je zavisnost bolest i pojedinca i porodice. Stručni program obuhvata i psihijatrijsko praćenje ponašanja, grupne i individualne terapije, radno-okupacione i porodične.

„Ja sam pronašao novi način života. Okrenut sam zdravim navikama, stilovima i duhovnim vrijednostima. Pronalazim se u treniranju stonog tenisa, vožnji bicikla, šetnji i uživam u sitnicama jer je osjećaj zahvalnosti što sam čist stalno prisutan. Navike koje sam stekao u ustanovi sam prenio u svakodnevni život ali im ne robujem“, prenosi on.

U okviru ustanove funkcionišu i slikarsko-kreativna, stolarska radionica, radionica za umjetničku obradu drveta, radionica za uzgoj pčela, kulinarstvo i druge aktivnosti i organizuju se izleti i posjete kulturnim događajima kako bi se klijentima ukazale prednosti kvalitetnog ispunjavanja vremena.

„Tokom 12 mjeseci koje sam proveo u ustanovi sam imao radne terapije, sportske i kreativne aktivnosti i dosta slobodnog vremena za rad na programu, rad na sebi, čitanje i grupnu psihoterapiju sa stručnim timom. Radom na mentalnom, fizičkom i duhovnom planu sam uspio da provedem lijepe dane u ustanovi“, kaže Peđa. Ustanovu je 2008. godine osnovala Skupština glavnog grada. Cijena tretmana  iznosi 230 eura mjesečno jer dio troškova preuzimaju  Glavni grad i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Zavisnost – bolest i duha i tijela

„Naučio sam da je zavisnost bolest, i mentalna i duhovna i fizička. Čovjek može postati zavistan od svega što pruža lijep osjećaj ili smiruje, a to ne mora biti isključivo supstanca. Tako sam se prisjetio svih svojih zavisnosti od djetinjstva: slatkiši, stripovi, karte – kocka, adrenalin, duvan, pa i alkohol… To mi je pomoglo da shvatim da sam sklon da se navučem. Zato danas živim program „12 steps (koraka)“, koji mi omogućava da ostanem čist i ne zamijenim alkohol drugom zavisnošću“, priča Peđa Š., a na to upućuju i zaposleni u “Kakarickoj gori”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com