PRAVOSLAVCI VJERUJU U NJEGOVA ČUDA I KLANJAJU SE NJEGOVIM MOŠTIMA: Sveti Zosim Tumanski pomaže bolesnima, danas se njemu pomolite - Volim Podgoricu

PRAVOSLAVCI VJERUJU U NJEGOVA ČUDA I KLANJAJU SE NJEGOVIM MOŠTIMA: Sveti Zosim Tumanski pomaže bolesnima, danas se njemu pomolite

Pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju dan posvećen Zosimu Tumanskom, svecu kog mnogi smatraju čudotvorcem.

Živio je u 14. vijeku i stradao je za vjeru, a prema odluci Sabora SPC praznuje se 21. avgusta. Nazivaju ga i Sinaitom jer je u Srbiju, kao monah isihasta, došao   u vrijeme kneza Lazara.

Sahranjen je na monaškom groblju u Tumanu, a narod se klanja njegovim moštima tražeći iscjeljenje najtežih bolesti. Narod vjeruje da je Miloš Obilić, kosovski junak, nenamjerno ubio i monaha Zosima u lovu?! 

Miloš je navodno začuo šuštanje iz obližnje šume pa je odapeo strijelu iz luka misleći da gađa neku životinju, ali je prema predanju pogodio pustinjaka Zosima. Kad je to vidio, uzeo ga je u naručje i ponio ga, a Zosim mu je rekao da ga tu ostavi “tu, mani me…” pa je mjesto gde je Zosim tražio da ga spusti i gdje su potom nikli manastir i manastirska crkva nazvan Tumane.

Kurir

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com