Udžbenici danas u knjižarama - Volim Podgoricu

Udžbenici danas u knjižarama

Distribucija udžbeničkih kompleta za osnovnu i srednju školu u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore počeće danas, a u slobodnoj prodaji se mogu očekivati oko 28. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se da su obezbijeđeni udžbenici za djecu bez roditeljskog staranja, djecu čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, djecu sa posebnim obrazovnim potrebama i onu koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju.

Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda, udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok će za dio djece te populacije ostalih razreda, udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da je Zavod za udžbenike potpisao ugovore sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama kojim je njihovim članovima omogućena kupovina na rate.

„U maloprodajnim objektima Zavoda se može kupovati na rate preko kartica koje to omogućavaju. Zavod je pokrenuo i akciju od 15. avgusta u kojoj se za svaki kupljeni komplet dobijaju po dvije sveske sa prepoznatljivim crnogorskim motivima i sportistima“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, značajan broj gradskih uprava, u želji za obrazovnim potrebama đaka na teritoriji svoje opštine, besplatno je pribavio komplete udžbenika za dio đaka.

Prema saznanjima obrazovnih institucija, udžbenike za prvi razred nabavljaju opštine Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac, Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje i Bijelo Polje, a za učenike od prvog do devetog razreda Budva i Berane.

Novi udžbenici, koje će đaci koristiti ove godine su,  fizika za 7, 8. i 9. razred osnovne škole, engleski jezik za sve razrede srednje škole, matematika za prvi i drugi razred gimnazije i biologija za drugi  razred gimnazije.

Ministarstvo će dodijeliti 3.400 kredita

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 3.400 kredita studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja.

Prijave se podnose od 4. septembra do 20. oktobra.

Kredite će dobiti 770 studenata prve godine osnovnih studija i 2.290 studenata starijih godina koji studiraju u Crnoj Gori.

Crnogorskim državljanima koji studiraju van Crne Gore dodijeliće se 90 kredita studentima prve godine osnovnih studija i 250 kredita studentima starijih godina.

Pravo na kredit imaju studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Prilikom izbora kandidata prednost imaju oni koji imaju bolji uspjeh u prethodnoj godini školovanja.

Kredit se odobrava za jednu studijsku godinu i isplaćuje se u deset mjesečnih rata.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com