Početna » ŽIVOT + » Savjeti » Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije

Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije

Američki naučnici utvrdili su da je vitamin C veoma efikasan u borbi protiv leukemije. Studija je objavljena u časopisu “Sel”, piše “Nju sajentist”.

Stručnjaci su otkrili da vitamin C vraća aktivnost TET2 gena u leukocite, što je, u slučaju leukemije, inhibirano za oko polovinu u odnosu na fiziološki normalni nivo. Upravo ova patologija TET2 je jedan od glavnih faktora koji dozvoljava razmnožavanje kancerogenih ćelija. 

Do ovih rezultata naučnici su došli vršeći eksperimente na miševima. Glodarima su, u trajanju od 24 nedelje, davali visoke doze vitamina C. 

Po okončanju eksperimenta, u kontrolnoj grupi u kojoj životinje nisu dobijale vitamin, utvrđen je tri puta veći broj slučajeva abnormalne koncentracije leukocita u krvi, što je jedna od prvih naznaka ranih stadijuma leukemije. 

Eksperti, međutim, smatraju da bi se ovaj način borbe sa bolešću veoma teško primjenio na ljude, s obzirom na to da su glodari dobijali srazmjerno visoke doze vitamina C — po 100 miligrama po injekciji (što je ekvivalent dvije pomorandže). 

Odrasla osoba bi trebalo da uzme i do tri hiljade puta veću dozu, i to intravenozno, prenosi B92.

Check Also

TAJNA STARA 5.000 GODINA: Jednom godišnje popijte ovo i nećete biti bolesni

Još prije pet hiljada godina, jedan tibetanski monah otkrio je i zapisao recept za domaći ...

DA LI STE ZNALI? Lijek za karijes već imamo kod kuće

Aspirin bi mogao da zaliječi karijes bez dodatnog liječenja zuba, tvrdi novo istraživanje. Najobičniji aspirin ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *