EVROPSKA KOMISIJA ZA PUTOVANJA: Nećete vjerovati na kom se mjestu nalazi Crna Gora - Volim Podgoricu

EVROPSKA KOMISIJA ZA PUTOVANJA: Nećete vjerovati na kom se mjestu nalazi Crna Gora

Evropske države ove godine doživljavaju pravi turistički bum, a u prvih pet mjeseci najveći rast turističkih dolazaka zabilježio je  Island , dok je na drugom mjestu, prema rastu broja dolazaka, Crna Gora, navodi se u julskom istraživanju Evropske komisija za putovanja (ETC).

 Island  je imao 55,7 odsto više stranih turista nego u istom periodu lani, a Crna Gora 25 odsto.

“Iako  Island  bilježi turistički bum već sedam godina uzastopno, razmatraju se mjere u vezi sa ograničenjem smještajnih kapaciteta i lokalnom infrastrukturom. Snažan rast u regiji takođe odražava nastojanja destinacija da smanje sezonalnost sa izuzetnim rezultatima u Crnoj Gori (+25 odsto) i ostrvskim destinacijama, Malta (+23 odsto) i Kipar (+18 odsto)”, navodi se u izvještaju.

Rast posjeta zabilježila je i Finska 18 odsto, a izuzetno dobre turističke rezultate ostvaruju i Portugalija, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetilaca iznosio 15 odsto. 

Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnom nivou, bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, smatraju u ETC.

Pad turističkih posjeta je registrovan samo u Turskoj, s obzirom na to da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na uporedni period smanjen osam odsto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji. Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je takođe neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com