“U Skupštini nije bilo falsifikata” - Volim Podgoricu

“U Skupštini nije bilo falsifikata”

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević odbacila je krivičnu prijavu koju su članovi predsjedništva  Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić podnijeli protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđa Škrelje zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja u postupku ukidanja njihovog imuniteta. 

Tužiteljka Vukčević ocijenila je da Brajović i Škrelja nijesu počinili krivično djelo za koje su prijavljeni, ali ni druga koja se gone po službenoj dužnosti. U rješenju tužiteljke, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se  da je tužilaštvo  prikupilo dokaze, saslušalo Brajovića i Škrelju i ocijenilo da nisu nezakonito postupali.

Vukčević je u rješenju navela  da je Brajović shodno Poslovniku zakazao sjedinicu parlamenta na kojoj je odlučeno o ukidanju imuniteta Kneževiću i Mandiću. 

“Nalazim da ne postoji osnovana sumnja da je preduzimanjem službenih radnji od strane prijavljenih Brajovića i Škrelje teže povrijeđena prava Mandića i Kneževića, odnosno nanijeta šteta poslanicima iz suprotne političke opcije”, napisala je tužiteljka.

Škrelja je na saslušanju u tužilaštvu  tvrdio da je Brajović Administrativnom odboru dostavio zahtjev specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića  za skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću i da je to skupštinsko tijelo 13. februara održalo sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila razmatranje tog zahtjeva.

“Na sjednici je bilo prisutno sedam članova Odbora, koji su predstavljali kvorum i svi su bili saglasni da se da odobrenje za skidanje imuniteta kako bi se nesmetano vodio krivični postupak”, rekao je Škrelja, objašnjavajući da nije falsifikovao izvještaj sa sjednice, već da je tek dan kasnije primijetio da je služba Administrativnog odbora napravila “omašku” u dijelu koji se odnosi na krivična djela zbog kojih je traženo ukidanje imuniteta liderima DF-a. Škrelja je tvrdio i da je od članova Odbora tražio saglasnost da ispravi Izvještaj i da je nakon toga poslanicima  poslata ispravka. 

Čelnici Fronta su u prijavi optužili Brajovića i Škrelju da su u više navrata i u kontinuitetu, počinili niz krivičnih djela.

“Počev od prihvatanja zakonski neutemeljenog zahtjeva specijalnog tužioca, zakazivanja sjednice mimo poslovničke procedure i falsifikovanja  Izvještaja administrativnog odbora, na osnovu čega je Skupština donijela odluku o davanju odobrenja za krivično gonjenje i određivanje pritvora”, kazali su tada u DF-u, navodeći da je ukidanje imuniteta sprovedeno mimo pravne procedure. 

Ustavni sud je nedavno  odbacio žalbu Kneževića, u kojoj je tražio da se  ukine odluka Skupštine o davanju odobrenja za njegovo krivično gonjenje i određivanje pritvora. On je tvrdio da je taj postupak bio pravno nevaljan.

Vijesti

2 komentara

  1. An interesting discussion will probably be worth comment. I’m sure you should write regarding this topic, may well be a taboo subject but generally people are too little to communicate on such topics. To a higher. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com