Ministarstvo o prepisivanju reforme: Tražićemo izjašnjenje Zavoda - Volim Podgoricu

Ministarstvo  o prepisivanju reforme: Tražićemo izjašnjenje Zavoda

 

Ministarstvo prosvjete neće zauzimati ad hoc stavove o prepisivanju programa za fizičko vaspitanje od Hrvata koja je aktuelna tema već dva dana. 

Kako su iz ovog resora kazali za CdM, ova materija je usko stručna.

“Kada je riječ o nadležnosti ekspertskih dijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije”, dodaju iz Ministarstva.

Iz Zavoda za školstvo demantovali su juče ovu informaciju, tvrdeći da nijesu plagirali dokument već, kažu, samo zbog „tehničkog propusta” nijesu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka.

Načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović istakao je da nijesu htjeli da prisvoje nešto ,,što je tuđe“.

“U programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali u ovom slučaju je problem nastao zbog „tehničkog propusta”. Na sajtu je objavljen program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena”, pojasnio je on.

Jutarnji list je juče objavio da je mentorka iz zagrebačke Osnovne škole Voltino Ljiljana Hažek, koja je radila na kurikularnoj reformi u Hrvatskoj, otkrila da je jedan od kurikularnih dokumenata gotovo u potpunosti prepisan i preveden na crnogorski jezik, što se može vidjeti na internet stranici Zavoda za školstvo Crne Gore.

Hažek je navela da su planovi i programi iz nekoliko predmeta prepisani “od riječi do riječi”, a zapravo se radi o prijedlogu hrvatske reforme obrazovanja, u vezi sa kojim još nije postignut dogovor.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com