Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Noćas pogledajte u nebo i ako vidite ovaj znak svetac će vam ispuniti želju!

Noćas pogledajte u nebo i ako vidite ovaj znak svetac će vam ispuniti želju!

Vjeruje se da je Sveti Lavrentije liječio slijepce, te je među narodom veoma poštovan svetac.

U vrijeme najvećih progona vjernika Sveti Lavrentije bio je arhiđakon hrišćanske zajednice. Brinuo se o siromašnima i čuvao je i nadgledao imovinu crkve.

I pored velikih i stravičnih progona, Sveti Lavrentije nije odustajao od hrišćanstva ni napustio vjeru Hristovu.

Pred vlastitu smrt papa Sikst mu je rekao da će biti podvrgnut strašnom mučenju i poniženju.

Međutim, Sveti Lavrentije ostvarenje ovog proročanstva podnio je sasvim mirno.

Sakrio je sve crkvene spise i dragocjenosti, da se nevjernici ne bi dočepali njih, pa je u narodu ostao zapamćen i kao zaštitinik bibliotekara.

Prava čuda Svetog Lavrentija nastupila su tek pošto je bačen u tamnicu. Vjeruje se da je samo dodirom ruke zatvorenike izlečio od slijepila. Zbog svojih čudotvornih djela, bačen je na teške muke. Ni u tim trenucima nije se odrekao Hrista, a čak je i cara savjetovao da se odrekne lažnih bogova. Zbog toga je stavljen u gvozdeni sanduk ispod koga je založena vatra.

Pekući se na ognju, Sveti Lavrentije zahvaljivaše Bogu i rugaše se caru zbog neznaboštva. Neki onovremeni spisi čak govore o tome da je u jednom momentu svojim mučiteljima rekao: “Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!”. Tako je i umro, nepokoleban u svoja uvjerenja. Zbog toga što je uvijek bio vedrog i veselog duha, čak i u trenutku svoje smrti, narod vjeruje da se danas treba što više smijati.

Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija. Pošto je avgust, kada pada i njegov dan, poznat po kišama meteora koje šaraju i uljepšavaju nebo, stari su od davnina govorili da su to zapravo “suze Svetog Lavrentija”. Vjeruje se da, ko god noćas vidi zvezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje. I on će je sigurno uslišiti.

Check Also

ZA OSTVARENJE NAJVEĆE ŽELJE SVI TREBA DA URADE JEDNU STVAR: Danas je praznik čuda Svetog arhangela Mihaila

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *