GLEDAJU GA KROZ PRSTEN, BOCKAJU JASTUK… Zaljubljene žene i MAGIJOM pokušavaju da osvoje voljenog muškarca! - Volim Podgoricu

GLEDAJU GA KROZ PRSTEN, BOCKAJU JASTUK… Zaljubljene žene i MAGIJOM pokušavaju da osvoje voljenog muškarca!

Opsjednutost žene muškarcem ide i do granica ludila, često su spremne na potpuno nenormalne stvari da bi ga osvojile, vjerujući da će „magija“ dugo trajati

Da bi zavele muškarca ili ostale sa momkom koji im se dopada, djevojke su spremne na razne ludosti, a ponekad čak i na vradžbine!

Često to budu običaji koji nemaju nikakvog uticaja na drugu osobu, ali veliki broj ljudi vjeruje i u crnu magiju, kojoj nesigurne djevojke pribjegavaju, najčešće kada žele da se udaju.

Ovo su neki od bizarnih slučajeva kojima se djevojke služe ne bi li imale srećnu vezu ili brak i da bi muškarac ostao sa njima:

– Kada je pun Mjesec, pogledaju kroz prsten u pravcu mjeseca i stave prsten na ruku. dokle god ga ne skinu, muskarac ih neće ostaviti

– Uzmu mu pramen kose (snop dlaka) i čuvaju ispod jastuka i on ostaje uz njih

– Pramen kose provlače kroz iglu, a onda zašivaju za neki dio odjeće kako bi vezale muškarca za sebe

– U Negotinskoj krajini, na primer, bockajući iglom jastuk, djevojka govori: “Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika: u oči, pod oči; u čelo, pod čelo; u srce, pod srce… da ne može da spava, dok mene, Jele, ne dođe da se razgovaramo, da se vjerimo”.

– U Bačkoj se vjeruje da kada djevojka svom momku krišom u džep stavi slijepog miša, ići će za njom kao slijep.

U raznim krajevima, važe različita vjerovanja o zavodjenju željenog muskarca:

– Cvijet maslačka se ubere i ispresuje, a potom, pažljivo stavi između dva komada papira i uvije u maramicu te stalno nosi sa sobom. Ova amajlija se nosi u lijevom džepu i uz njenu pomoć, vjeruje se, moguće je osvojiti djevojku ili momka koji vam se dopada.

Ako se sve završi kako treba, amajlija se čuva do sklapanja braka, a onda se pažljivo zakopa ispod kućnog praga ili u baštu.

– Da bi zavele muškarca žene započinju ritual sedam nedjelja neposredno pred pun mjesec, a započnu ga u petak, što čine svakog sledećeg petka, sedam puta za redom. Na ružičastoj svijeći nacrtaju šest krugova. Zapale je i izgovore ime osobe za koju je namenjen ovaj obred, uz sledeće riječi:

“Gana, uvijek budi sa mnom, molim te, daj mi pravu ljubav. Gana, daj mu snage, da svoj osjećaj ostvari u riječi, kao da pjesmu peva.”

– umjesto rumenila na obraze namažu malo praha od crvene cigle – nekad je vladalo mišljenje da je to rumenilo “magično” i da privlači željenog muškarca (mislim da je ovo proizašlo iz toga što nekada nije postojalo rumenilo)

– ako starija djevojka ili momak požele da sebi nađu par, potrebno je da se u ponoć uoči Đurđevdana ( ili nekog drugog “jakog sveca”) okupaju i odu svečano obučeni u crkvu i tamo poklone stvar koju su tek kupili.

(Izvor: Telegraf)

4 komentara

  1. Hi terrific blog! Does running a blog similar to this require a lot of
    work? I have no knowledge of programming however I was hoping to
    start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or techniques for new blog
    owners please share. I understand this is off topic however I
    just needed to ask. Thanks a lot!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com