Inspekcija zabranila prodaju dječjih kreveta i naočara za sunce! - Volim Podgoricu

Inspekcija zabranila prodaju dječjih kreveta i naočara za sunce!

  

Tržišna inspekcija je u toku ljetnjih mjeseci na crnogorskom tržištu pronašla 30 dječjih kreveta na sprat, koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje djece saopštili su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

Rizik

Kako su precizirali, radi se o jednoj vrsti od 30 kreveta koji su se prodavali u firmi „Nebo jan“.Na portalu potrošač.me piše da je krevete proizveo Szr „Mirjanić“ iz Srbije, a kako su utvrdili inspektori, gornji sprat nema sigurnosnu ogradu, pri čemu su otvori na sigurnosnoj ogradi veći od dimenzija koje su propisane.

Ograda mora biti sa svih strana osim otvora za ulaz koji se nalazi na samo jednoj dužoj strani. Stepenice, koje se nalaze na otvoru, a služe za penjanje na gornji ležaj, imaju prečke gazišta, koja ne zadovoljavaju dimenzije propisane pomenutim standardima.Uz proizvod nije priloženo ni uputstvo za upotrebu.

Maloprodajna cijena kreveta je 125 eura, u prometu su bila dva, u magacinu 28 komada, dok je prodato 19 komada precizirano je na sajtu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Pobjedi da su inspektori u periodu od 1. juna do 15. avgusta, na tržištu naše zemlje otkrili ukupno 53 vrste opasnih proizvoda u količini od 822 komada.

“Od ovog broja, 12 vrsta u količini od 121 komada su opasni proizvodi sa ozbiljnim rizikom”,  saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ozbiljan rizik po zdravlje oštećenje vida, mogu da izazovu dječje naočare za sunce 12 komada inspekcija je pronašla u firmi „Tadeks in“. Na portalu potrošač.me navodi se da su naočare proizvedene u Kini, robne marke „kemer“.

Kazne

“U Crnu Goru uvezene su 10. avgusta, pronađene su bez oznake i izrađene u kombinaciji plastike i metala u više boja. U prometu je zatečeno 12 komada, po maloprodajnoj cijeni od 2,5 eura”, objavljeno je na portalu.

Pored ovih, inspekcija je pronašla u firmi „Cimeks“ 24 komada plutajućih pomagala, kao i jednu mesoreznicu u firmi „Ribnica komerc“.

“Opasan rizik predstavlja i osam vrsta kupaćih kostima, koji su u količini od 54 komada pronađeni u firmama „Trejdbulat“, ‘Donator’ i ‘Luksor'”, precizirano je iz inspekcije.

Ostalih 41 vrsta proizvoda, dodaju iz UIP, od čega dječja bicikla, plutajuća pomagala, električni tosteri i produžni kablovi u količini od 701 komada su opasni proizvodi koji ne predstavljaju ozbiljan rizik.

Inspektori su trajno zabranili promet opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom po zdravlje, dok su za ostale stavili privremenu zabranu prometa dok se ne otklone neusaglašenosti.

Mjera opoziva proizvoda od krajnjih potrošača je preduzeta u pet slučajeva.

“U oblasti bezbjednosti proizvoda, najveća izrečena kazna je za pravno lice 2.000 eura i za odgovorno lice 300 eura zbog prekršaja stavljanja u promet nebezbjednog proizvoda, shodno odredbama Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda”, naveli su iz ove ustanove.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com