Obmanut i Nacionalni savjet za obrazovanje? - Volim Podgoricu

Obmanut i Nacionalni savjet za obrazovanje?

Zavod za školstvo obmanuo je Nacionalni savjet za obrazovanje koji je dao zeleno svjetlo na nove crnogorske planove i programe, jer članovi krovnog obrazovnog tijela nijesu imali informaciju da su materijali prepisani od hrvatskih kolega. 

Ministarstvo prosvjete zatražilo je izjašnjenje Zavoda, na čelu sa v.d. direktorom Rešadom Sijarićem, o kopiranju kurikuluma, koje je 18 mjeseci radilo oko 500 hrvatskih stručnjaka, a koje susjedi još nijesu ni počeli da primjenjuju.

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja kod susjeda Boris Jokić ranije je kazao “Vijestima” da je  “nemoralno i nečasno to što su naši kurikulumi preuzeti bez konsultovanja nas koji smo na tome radili ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj”

Član crnogorskog Nacionalnog savjeta Stanka Vukčević, ali i nekoliko drugih koji nijesu željeli zvanično da se oglase, potvrdili su “Vijestima” da to obrazovno tijelo nije znalo da su planovi iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, prepisani od hrvatskih kolega.  

“U čudu smo, zatečeni smo. Jeste da smo mi krovno obrazovno tijelo i da smo verifikovali te kurikulume, ali ni u jednom trenutnku nijesmo imali informaciju da su prepisani od hrvatskih kolega, nije bilo razloga da ne vjerujemo kolegama iz Zavoda koji su pripremali taj materijal”, kazala je Vukčević, član Nacionalnog savjeta u ime Sindikata prosvjete. U savjetu su još i predstavnici univerziteta, Unije poslodavaca, obrazovnih ustanova, učenika…

Vukčević poručuje da nadležni prosvjetni organi moraju ispitati kako je do ovoga došlo. 

Da hitno treba istražiti sve činjenice i naći odgovorne za ovaj incident, smatra i predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević. 

“Sud moraju donijeti oni koji kreiraju obrazovnu politiku – prosvjetne vlasti i stručna javnost. Da znamo da li se radi o prepisivačkoj školi i zloupotrebi ili je to praksa. Ako se radi o zloupotrebi, mora se hitno utvrditi ko je za to odgovoran”, kazao je Pavićević. 

Iz Ministarstva “Vijestima” nije odgovoreno da li će inicirati smjenu v.d. direktora Zavoda Rešada Sijarića:”Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove”. 

Predstavnik Zavoda za školstvo Radoje Novović obećao je da će ta institucija “uraditi izvještaj o urađenim predmetnim programima da bi utvrdio u kojoj mjeri su kompatibilni sa hrvatskim kurikulumom i proslijediti ga Ministarstvu prosvjete na osnovu ćega će se zauzeti stav”.

“Napominjem još jednom da su naši novi predmetni programi unaprijeđena verzija ranijih predmetnih programa i metodološkog okvira, preorjentisanih na ishode. No, evidentno je da u nekoliko programa, a najviše u fizičkom vaspitanju, postoji kompatibilnost i identičnost, zbog čega ćemo, kako sam i rekao, uraditi izvještaj i prema tome ćemo zauzeti određeni stav. Naglašavam na kraju pak da je obrazovanje univerzalna kategorija, ali i da jeste nepobitna činjenica da smo se unutar sopstvenog metodološkog okvira oslanjali na hrvatski kurikulum. U svakom slučaju, analiziraćemo situaciju i adekvatno se prema njoj odnijeti”, zaključio je Novović. 

Iako su su hrvatski eksperti potrošili 18 mjeseci na reformisane kurikulume, a građani Hrvatske to platili preko 1,3 miliona eura, reforma obrazovanja u toj zemlji još nije dobila epilog u učionici. 

Ostaje da se vidi da li će to što je crnogorski Zavod prepisao od hrvatskih kolega planove ubrzati proces reformi obrazovanja kod susjeda. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je juče, komentarišući potvrdu crnogorskog Zavoda za školstvo da su se njihovi stručnjaci koristili hrvatskim nacionalnim dokumentima kurikularne reforme, kazao da će se ovaj slučaj “pomno ispitati”:

”Očito su stvari na internetu bile interesantne našim susjedima”.

Koliko su nas koštali eksperti

Iz Ministartsva prosvjete nijesu odgovorili “Vijestima” da li će i na koji način biti sankcionisani članovi komisija koji su se odlučili da prepišu hrvatske planove. 

Nijesu odgovorili ni da li su crnogorski eskperti u komisijama Zavoda za školstvo primali mjesečne nadoknade za rad na novim planovima, odnosno koliko je njihov rad koštao građane Crne Gore.

Vijesti

1 komentar

  1. If you happen to acquiring a substantial repayment, you have to keep in mind what quantity of money you could be deducting coming from paydays or maybe spending money on for quarterly income taxes.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com