MAJKE ODRŽLE PROTEST: Dok se ne vrate naknade borba neće prestati - Volim Podgoricu

MAJKE ODRŽLE PROTEST: Dok se ne vrate naknade borba neće prestati

Nekoliko stotina majki, korisnica naknada za troje i više djece koje su u junu ukinute, danas u jedan sat održale su protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore. One su poručile da dok se god ne vrati dozivotno stečena naknada majkama ova borba neće prestati da traje.

 

Danas je u Podgorici bilo pretoplo, pa su se majke sklonile od sunca, te je predstavnica majki Željka Savković pozvala da izađu iz hladovine.

“Iz lada se ne ruši Vlada”, poručila je Savković.

Iako su većinom stajale u hladovini jednoj od majki je pozlilo pa je intervenisala Hitna pomoć.

 

Savković je poručila da su napravile pauzu jer su htjele da poslanike i ministre puste da provedu godišnje odmore.

“Poslije jedne kratke pauze kojom smo htjeli da pustimo gospodu da provedu godisnje odmore jer ce im trebati snage da zabrane majkama da ih natkeraju da podnesu ostavke zbog zla koje su ucinili”, rekla je ona.

Jedna od predstavnica majki Rosanda Peković kazala je da ukidanjem zakona su htjeli da im oduzmu snagu i dostojanstvo.

 

“To nijeste uspjeli. Nije nam lako da se borimo protiv nepravde i neizlečivog poroka zvanog vlast. Mi smo najveća prijetnja režimu. Misle da samo oni mogu da žive, njihov mandat iako je dug on je ograničen. O njihovom poltronstvu nećemo pričati jer su lišeni svih moralnih principa” poručila je ona.

Poručila je onima koji su bojkotovali parlament da je taj parlament trebao da bude ispred Skupštine.

“Pojedini su za lične interese ušli u Skupštinu a za prava majki nijesu htjele da uđu. Dokazalo se da smo nebitne crnogorskom drušrvu i pitanje je: Ko je izdao majke?”, pita se ona.

Na protestu su danas bili poslanici DF-a Andrija Mandić i Jole Vučurović.

 

Majka devetoro djece koja dolazi iz Kolašina pitala je Vladu kako ce djecu spremiti za školu i kako da živi.

Nurija Kujević iz Rožaja pozvala je nadležne da se “vrate naknade majkama koje nemaju djeci koru hljeba da daju”. Veselinka Stanojković iz Danilovgrada poručila je da predsjednika parlamenta Ivana Brajovića treba da bude sram zbog ukidanja naknada.

Savković je poručila da ako ovo pravo ne bude odbranjeno nikada nijedno neće biti i poručila poslanicima da “kupe prnje”.

Majke su pozvale ministra rada Kemala Purišića da stane ispred majki i kaže zašto se hvalio svojim doprinosom u izglasavanju prava za majke i to ispred izbora.

 

“Ova trgovina je prošla i ministar je odjednom promjenio mišljenje” , poručile su majke.

Jedna je pozvala poslanike da ih posjete.

“Pozivamo poslanike da izađu i obiđu jedan krug da se vidi kako majke žive. Nismo mi predložili ovaj Zakon oni su to uradili, oni su krivci za to”, kazala je ona.

Majke su dodale da aķo im se ne vrate nadoknade bićr tu i opozicija i pozicija. Majke su poručile da će se boriti i dalje na sudovima i da će nastaviti sa protestima.

 

Protesti su počeli 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade. One su to pravo stekle glasovima opozicije i tada vladajućeg SDP-a u Skupštini. majkama su u junu ukinute naknade U glasanju su učestovala 42 poslanika vladajuće koalicije. Zakon je podržao 41 poslanik, a jedan je bio uzdržan. Majke su počele proteste 16. februara, nakon izglasavanja dopuna i izmjena Zakona o dečijoj i socijalnoj zaštiti kojim su im naknade smanjene 25 odsto.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com