Tajni recept za Vojsku Kosova: Zavisi od Crnogoraca? - Volim Podgoricu

Tajni recept za Vojsku Kosova: Zavisi od Crnogoraca?

Uporedo s pregovorima oko parlamentarne većine u prištinskom parlamentu teku i pripreme za transformaciju Kosovskog bezbjednosnog korpusa u Vojsku Kosova. Kako nezvanično saznaje Sputnjik, formiranje vojske Kosova biće prva stavka nove vlade i parlamenta u Prištini.

Naime, kako prenose dobro obaviješteni izvori Sputnjika, albanske stranke, prije svih, partija Hašima Tačija, kojom rukovodi Kadri Veselji (DPK), obezbijedila je tri od četiri manjinska glasa za izglasavanje Zakona o formiranju vojske Kosova.

Zasad su dva sigurna — jedan iz Bošnjačke zajednice, a drugi iz srpske, s tim da nije riječ o Srpskoj listi. Za oba ova poslanika već su predviđene funkcije u parlamentu Kosova čim ovaj bude oformljen.

Treći glas Tači očekuje od Crnogoraca sa Kosova, koji je još u februaru najavio da će odmah po formiranju skupštine donijeti Ukaz priznanju o crnogorske zajednice na Kosovu, čime će oni steći pravo na jedno poslaničko mjesto u Skupštini Kosova.

Sputnjik još navodi i da su se bivši premijer Milo Đukanović i Hašim Tači još uoči izbora u Crnoj Gori dogovorili da Albanci iz Crne Gore glasaju za Đukanovićevu stranku, a zauzvrat se Crnogorcima sa Kosova priznaje crnogorska zajednica i dobijaju jedno poslaničko mjesto, što je još tada otvarilo vrata za formiranje kosovske vojske. Iako sada ne izgleda tako, može se očekivati da će politički dogovor u Prištini “pasti” u prvoj nedjelji septembra, ako ne i ranije.

Kako se saznaje, Zakon o vojsci Kosova mogao bi da se nađe na stolu prije lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 22. oktobar ove godine. S obzirom na to da su neki politički predstavnici Crnogoraca sa Kosova već preko albanskih lista, odnosno koalicije PAN, učestvovali na izborima, očekuje se da, odmah po formiranju parlamenta i vlade, Tačijev ukaz bude usvojen, čime bi automatski i crnogorska manjina sa Kosova dobila zvanično mjesto u parlamentu (stolicu bi im ustupila stranka DPK).

Predstavnici Crnogoraca sa Kosova nijesu željeli da razgovaraju na ovu temu za Sputnjik, uz napomenu da treba sačekati, i vidjeti prvo da li će “Albanci održati riječ”.

Tu “riječ”, kako je rekao sagovornik Sputnjika, dogovorili su još prije crnogorskih izbora Milo Đukanović i Hašim Tači, tokom Đukanovićeve posjete Prištini.

Sputnjik još podsjeća da se u vezi s tim može tumačiti i verbalni okršaj ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i predstavnice Kosova u Americi Vljore Čitaku na sjednici UN posvećenoj Kosovu, kada je Udruženje Crnogoraca sa Kosova stalo na stranu kosovske predstavnice.

Oni su saglasni sa riječima ambasadorke Vljore Čitaku, koje je izgovorila na sjednici Ujedinjenih nacija “da je Kosovo nezavisna država koja pripada Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima i svim ostalim građanima”.

Sputnjik takođe podsjeća i da su NATO i međunarodna zajednica jasno stavili Prištini do znanja da nije moguće da dobije vojsku ako u parlamentu za to ne dobije i podršku manjinskih zajednice, kako Ustav Kosova i nalaže.

Sputnjik

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com