Za ,,copy-past” kurikulume dobili naknade 100 do 300 eura - Volim Podgoricu

Za ,,copy-past” kurikulume dobili naknade 100 do 300 eura

 

Nastavnici i profesori, njih 150, koji su pisali kurikulume za osnovnu školu, među kojima je i prepisani program fizičkog vaspitanja, dobili su nadoknadu u iznosu od 100 do 300 eura, saznaje Pobjeda.

Ministarstvo prosvjete nam juče nije odgovorilo na pitanja koja smo povodom ovoga poslali još prije dva dana, ali nam je nezvanični sagovornik iz ovog resora ispričao da su iznosi honorara pojedinaca koji su dobili zadatak da napišu školske programe zavisili od broja razreda za koje se kurikulumi rade, kao i broja časova.

Novac

 – Nadoknade su iznosile od 100 do 300 eura. To je ukupan iznos, ne mjesečni. Dobijali su taj novac po završenom poslu, odnosno kada je Nacionalni savjet za obrazovanje usvojio programe. Neki su dobili samo po sto eura. Dok nijesu završili posao nijesu ni znali koliko će novca dobiti – ispričao je naš sagovornik. On je pojasnio da su stručnjaci iz obrazovanja radili 80 programa. Kaže da su kurikulumi ispisani na 10.000 strana zbog čega u Zavodu za školstvo, tvrdi, nije bilo moguće provjeriti da li je neko od njih plagirao nešto ili ne.

 – Svako od njih je trebalo da ima profesionalno poštenje. Analiziraćemo i provjerićemo što se desilo. Nećemo dozvoliti da se zbog neodgovornog pojedinca uruši kredibilitet koji smo godinama sticali – rekao je naš sagovornik.

Nakon što su hrvatski stručnjaci iz obrazovanja optužili kolege iz Crne Gore da su od njih prepisali kurikulum iz fizičkog vaspitanja, u javnosti su se pojavile sumnje i da je isto urađeno za engleski jezik, istoriju i crnogorsko-srpsko, bosanski i hrvatski jezik.

Naš sagovornik demantuje ove navode ocjenjujući da je ,,sve ovo pretjerano i da je riječ o harangi“.

– U tim programima se pominju neke univerzalne floskule, ali to nije prepisano. Za engleski, takođe, nema ništa sporno, jer se program pravi prema evropskom jezičkom portfoliu i to je univerzalno, ne može da bude razlika. Kada bismo analizirali sve obrazovne programme iz okruženja sigurno bi bar 30 odsto našli istovjetnih stvari – kategoričan je on.

Ministar Damir Šehović i juče ujutro je, prema riječima našeg izvora, održao sastanak sa predstavnicima Zavoda za školstvo na kojem se dogovoralo na koji način treba da se analiziraju programi koje osporavaju Hrvati. Zavod je dobio zadatak da izradi izvještaj i dostavi ga Ministarstvu koje će nakon toga da zauzme stav o ovom slučaju.

– Vidjećemo koliko budu kompatibilni sa hrvatskim programima, da li to prelazi 30 odsto, hoćemo li pronaći bilo što što je nedozvoljeno – kazao je naš sagovornik.

Ko je pisao program?

U fokusu će svakako biti predmetni program fizičko vaspitanje za I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII i IX razred osnovne škole koji je uradila Komisija čija predsjednica je doc. dr Aldijana Muratović, a članovi su Danijela Bulatović i dr Niko Raičković.

Muratović, koja je zapošljena kao docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, juče nije odgovarala na naše pozive i poruke. Profesor Raičković se, međutim, javio, ali nije želio da komentariše slučaj. Ministar prosvjete Šehović izrazio je prekjuče žaljenje, u telefonskom razgovoru sa ministarkom obrazovanja Hrvatske Blaženkom Divljak, zbog ovog skandala.

Oba ministarstva su se saglasila da očekuju dodatne informacije nadležnih službi kako bi se što prije riješio problem.

Ministarka Divljak je rekla da su tražili od pravne službe da ispita u kom smislu su dokumenta, odnosno kurikulumi koje su koristile kolege iz Crne Gore zaštićeni i koje su im mogućnosti da dalje postupaju. Ovaj skandal je prokomentarisao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je kazao kako su stvari koje su bile na internetu susjednoj zemlji očito bile interesantne. Javnost, ne samo u Crnoj Gori i Hrvatskoj, već i u regionu, ostala je zapanjena kada je Jutarnji list objavio tekst u kojem su hrvatski stručnjaci iz obrazovanja optužili kolege iz Crne Gore da su od njih prepisali program za fizičko vaspitanje. To je slučajno otkrila učiteljica iz zagrebačke Osnovne škole „Voltino“ Ljiljana Hanžek, koja je bila angažovana na kurikularnoj reformi u Hrvatskoj. Ona je za Jutarnji list kazala da je slučajno naletjela na stranice Zavoda za školstvo Crne Gore, a kada je zapazila objavljeni novi program za fizičko vaspitanje pohvalila je ,,Crnogorce da dobro rade“.

– Tek kad sam bolje proučila shvatila sam da je to najvećim dijelom prepisan i preveden naš dokument kurikuluma – rekla je ona.

Šehović informisao Vladu

Ministar prosvjete Damir Šehović juče je na kraju sjednice Vlade podnio usmenu informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi sa nastavnim planovima i programima, odnosno skandalu koji su otkrili hrvatski stručnjaci i objelodanili da su naši prepisivali njihova dokumenta.

 – U okviru diskusije ocijenjeno je da sveobuhvatna reforma sistema obrazovanja, koja podrazumijeva izmjenu više zakona i implementaciju rješenja zahvaljujući kojima su, među ostalim, uvedene besplatne osnovne i master studije, reformisan modela studiranja i finansiranja Univerziteta Crne Gore, formiran poseban fond za najbolje učenike i nastavnike, stvorene pretpostavke za realizaciju dualnog obrazovanja, ne može biti nikako dovedena u pitanje eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca. Vlada je podržala najavu Ministarstva prosvjete da zatraži od Zavoda za školstvo punu informaciju o slučaju poklapanja dijela teksta crnogorskog i hrvatskog kurikuluma i da o tome informiše Vladu na narednoj sjednici – saopšteno je nakon sjednice.

Programi povučeni sa sajta Zavoda za školstvo

Na sajtu Zavoda za školstvo bili su objavljeni svi novi kurikulumi za osnovnu školu, ali ta dokumenta od juče više nijesu dostupna. Kada se klikne na ikonicu ,,novi predmetni programi“ dobija se obavještenje da dokumenta nijesu dostupna. Iz Hrvatske su u srijedu najavili da će provjeriti sve crnogorske kurikulume.

 

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com