MEDOJEVIĆ: Odluka Vlade je protivustavna - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Odluka Vlade je protivustavna

Odluka Vlade da se poreski dug moze platiti nekretninama je protivustavna, jer dovodi u neravnopravan položaj pred državom privredne subjekte, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

-Neki plaćaju redovno porez, a drugi privilegovani mogu dugove platiti nekretninom o čijoj vrijednosti se moze ‘dogovarati’ sa državom. Ovakva mjera podstiče poresku evaziju i stimuliše firme da ne plaćaju porez i idu u sivu ekonomiju. Privatni dug režimskih tajkinskih firmi bliskih državi, dobavljačima i bankama je najveća prijetnja srabilnosti javnih finansija, ali i finansijskog sistema u cjelini, naveo je Medojević u saopštenju.

Vlada – smatra on – svakom svojom odlukom pokazuje da ne zna gdje su uzroci nelikvidnosti privrede i enormnog duga privatnog sektora.

-Nelikvidnost crnoogorske privrede je veoma zabrinjavajući indikator strukturnih problema i dugogodišnjeg ogrešnog modela ekonomskog rasta, zasnovanog na rasprodaji resursa, brzopletoj liberalizaciji, uništenju realnog sektora i izvoza i enormnom zaduživanju, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, eksplozija dugova privatnog sektora državi za porez, bankama za kredite, dobavljačima, ukazuju na sistemski strikturni problem neefikasne alokacija resursa što je bio jedan od ključnih razloga za propast socijalističkih državnih netržišnih privreda.

Apsurd crnogorske tranzicije – dodaje on – nakon 27 godina reformi taj da danas postoji isti strukturni problem privrede, zbog kojeg se i ušlo u reforme – neefikasna alokacija resursa, gomilanje gubitaka, nerentabilma preduzeća i sistemski deficiti.

-Nekada su uzroci bili ideološki, a danas je osnovni uzrok namjera vladajuće elite da opljačka sopstveni državu i to više puta i da svoje enormne profite ostvaruje na teret poreskih obveznika. Rješenja se, kako tvrdi, moraju tražiti u hitnim strukturnim reformama, ali i preispitivanju „sistemske pljačke države organizovane i sprovođene 27 godina od vlasti“.

-Reforme koje je sprovodio režim su propale. Umjesto neefikasne socijalisticke privrede u društvenom vlasništvu, dobili smo neefikasnu privatnu privredu. I jedne i druge gubitke pokrivali su poreski obveznici. Nekad je dio koristi ipak išao direktno i indirektno drustvu i građanima, a sada samo nekolicini ljudi u vrhu režima, rekao je Medojević.

Nekada je, kako navodi, postojao privredni rast, izvoz, modernizacija zemlje, besplatno školovanje, liječenje, stipendje.

-Ova drama naše ekonomije je političke prirode i posljedica je pogrešnih odluka i politika nekolicine moćnika iz režima, motivisanih ličnim interesima. Zato se rješenja za probleme naše ekonomije moraju tražiti u političkom sistemu, odnosno promjeni vlasti koja je osnovni uzrok problema, zaključio je Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com