MEDOJEVIĆ: Jedinstvo opozicije i protesti koji će paralisati zemlju vode do vanrednih izbora - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Jedinstvo opozicije i protesti koji će paralisati zemlju vode do vanrednih izbora

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra je da je naivno očekivati od SAD da će vršiti bilo kakav pritisak za vanredne parlamentarne izbore.

-Zašto bi Marković zvao opoziciju na pregovore kad ima većinu u Parlamentu, podršku SAD, a osim DF niko iz opozicije nije za proteste. Za međnarodnu zajednicu u nekoj zemlji postoji politička kriza, samo ako ne postoji jasna većina u Parlamentu koja podržava Vladu ili ako protesti blokiraju zemlju. Naivno je očekivati od SAD da će vršiti pritisak za vanredne izbore u Crnoj Gori kad Marković ima većinu u Parlementu i sluša ih bolje nego Đukanović. Jedino što je Hojt Ji u ime SAD nudio opoziciji je da prekinu bojkot, odustanu od vanrednih izbora i pregovaraju sa Markovićem o ulasku u Vladu, rekao je Medojević.

On dodaje  da samo zajednički protesti opozicije mogu dovesti do međunarodnog pritiska za vanredne izbore.

-Samo jedinstvo opozicije i zajednički protesti koji će paralisati zemlju mogu dovesti do međunarodnig pritiska za vanredne izbore. To je azbuka političkog djelovanja u uslovima kada SAD i EU podržavaju marionetske korumpirane i kriminalizovane režime. Onaj u opoziciji ko ne želi proteste, u suštini  odustaje od borbe za vanredne izbore i fer uslove. U tom slučaju efekti bojkota su sve manji. Jedino što može izazvati tešku državnu i političku krizu u zemlji su obračuni između režimskih kriminalno-švercersko-bezbjednosnih klanova koji mogu dovesti do likvidacija političara, novinara, NVO aktivista i dovesti do uvođenja vanrednog stanja. Takav scenario kao prioritet stavlja obezbjeđivanje stabilnosti i odlaganja neophodnih političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi koje su preduslov oporavka zemlje. Uvijek sam za proaktivni pristup i da se kriza rješava domaćim snagama, mirno i političkim sredstvima. Tuđa ruka svrab ne češe. Čekanje, oklijevanje, nada u SAD i EU, moljakanje Markovića, neće donijeti nikakvo efikasno političko rješenje. Kriza će se produbiti i obačuni unutar režimskih klanova mogu destabilizovati zemlju i stvoriti haos, rekao je Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com