Podgoričanin osumnjičen za međunarodni šverc droge “pao” u Delti - Volim Podgoricu

Podgoričanin osumnjičen za međunarodni šverc droge “pao” u Delti

U Specijalnom tužilaštvu jutros je počelo saslušanje Podgoričanina Vasa Ulića (58), koji je juče uhapšen zbog sumnje da je umiješan u međunarodni šverc droge, saznaje CdM. Ulić je označen kao vođa narko-kartela koji je krijumčario drogu u Australiju, a pod budnim okom policijskih službi svijeta bio je više od 20 godina.

 
 

Njega će saslušati tužiteljka Mira Samardžić.

 

 Prema saznanju Dnevnih novina Ulić je uhapšen dok se šetao u podgoričkom tržnom centru Delta.

 On je nekoliko godina bio pod nadzorom Odsjeka za borbu protiv droge Uprave policije Crne Gore, Savezne policije Australije, Komisije za kriminal Australije i australijske Carine i to u periodu od jula 2007. godine do maja 2008. godine.

“Samo u navedenom periodu prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Vulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se vršila dalja prerada i distribucija, odnosno prodaja droge”, ističu u UP.

Vulić je, kako se sumnja, prethodnih godina organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju, gdje su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu MDMA, odnosno proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namijenjene daljoj prodaji na ilegalnom narko tržištu Australije.

 

“Istraga je rezultirala hapšenjem četiri člana ove kriminalne organizacije, koji su u Australiji pravosnažno osuđeni na izdržavanje zatvorske kazne i to: F.K. na 17 godina, R.Lj. na 25 godina, D.P. na 17 i D.M. na 14 godina zatvora”, ističu u UP.

Napominju da je realizacija ove složene policijske akcije još jedna potvrda međunarodne policijske saradnje koju Uprava policije CG ostvaruje u kontinuitetu sa svim partnerskim službama svijeta.

“Posebno imajući u vidu da je Vulić duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijske obrade više najznačajnijih policijskih službi širom svijeta”, napominju u UP.

Ko je Vaso Ulić?

Rođen je 1960. godine u Podgorici, a 1979. godine je otišao u Sidnej.

Australijanski mediji godinama tvrde da je šef jednog od najvećih svjetskih narkokartela.

On je to konstantno negirao.

Tamošnji mediji pišu da se taj kartel bavi švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uveze oko šest tona droge. Povezivan je i sa švercom oružja i pranjem novca, a za centre operacija označene su još Španija, Holandija, Srbija i Crna Gora.

U novembru 2004. godine Ulić je optužen za učešće u švercu 160 kilograma ekstazija koji je stigao u Australiju iz Belgije skriven u kontejneru sa namještajem. Procijenjena vrijednost zaplijene je bila 50 miliona australijskih dolara.

Vaso Ulić je 2005. napustio Australiju te od tada živi u Podgorici, odakle je nastavio, prema pisanju australijskiih medija, da vodi narko-biznis.

Podgoričanin je kazao da su optužbe protiv njega najveća glupost.

“Nemojte o tome, molim vas . Pa, ko u te laži može da povjeruje? Saznaću u čijoj kuhinji je sve to režirano. Danas je najteže meni, mojoj porodici, staroj majci koja mora sve ovo da trpi. Zvala me rodbina iz Australije i svi su u šoku”, rekao je tada Ulić.

Svjedok atentata na Vuka Draškovića?

Ime Vase Ulića i njegovog brata Nikole spominje se i u istrazi oko pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 1999. godine.

Oni su bili označeni u medijim kao ključni svjedoci ali se nikada nijesu odazvali pozivima suda ni u Crnoj Gori ni u Srbiji.

Ulići su u to vrijeme boravili u Italiji i nijesu bili dostupni pravosudnim organima, tako da je njihova uloga u pokušaju atentata na lidera SPO-a ostala nerasvijetljena.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com