U Baru nema mjesta za paniku - Volim Podgoricu

U Baru nema mjesta za paniku

Na jutrošnjem sastanku Tima za upravljanje u vanrednim situacijama Opštine Bar, koji je održan na inicijativu predsjednika Opštine, konstatovano je da je požar u Šušnju trenutno pod kontrolom i da je novi akcenat na gašenju požara u Čanju.

 Situaciju je dodatno otežana zbog aktivnih požara u Crmnici i Krajini.

“Tokom noći sve nadležne službe bile su na terenu: Služba zaštite, Vodovod, Komunalne djelatnosti, Komunalna policija, Vatrogasna jedinica Luke Bar, ekipe Uprave policija, privatni preduzetnici – vlasnici cisterni sa područja MZ Šušanj i zajedno sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima MZ Šušanj učinili su da se izbjegne katastrofa. Nadljudskim naporima vatra je gašena čitavu noć i situacija je stavljena pod kontrolu. Linija požara protezala se od naselja Paovići, pa sve do naselja Carevići, iznad Zubaca. Nema zapaljenih objekata, zahvaćen je maslinjak u naselju Plagare – gornji Šušanj, kao i hrastova šuma iznad Perajkovića i Carevića. U akciju gašenja požara bilo je uključeno pet vatrogasnih vozila i svi vatrogasci Službe zaštite Bar, jedno vozilo Vojske CG, dva vozila i dva vatrogasca iz Petrovca, dva vozila i četiri vatrogasca iz Podgorice, po dvije cisterne Vodovoda i Komunalnog preduzeća, cisterne privatnih preduzetnika i jedno vozilo Luke Bar.”, navodi se u saopštenju, a prenosi Bar info.

U akciju gašenja požara od jutros su se uključila dva aviona MUP-a – Direktorata za vanredne situacije, a kroz sistem zaštite i spasavanja angažovane su opštinske Službe zaštite iz Nikšića, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Podgorice, Rožaja, Cetinja, Danilovgrada, Kotora i Budve. Osim toga, angažovane su i dodatne snage Vojske Crne Gore.

Na sastanku su donešeni zaključci:

1. Situacija vezano za požar u Šušnju se drži pod kontrolom i raspoložive snage se i dalje drže na liniji vatre. Intenzitet aktivnosti se usmjerava na novi požar u Čanju, gdje je akcenat dat na bezbjednost turista i lokalnog stanovništva.
2. U toku noći uloženi su maksimalni napori i angažovani svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi. Sačuvani su ljudski životi i nema šteta na objektima. Vatra je zahvatila maslinjak i hrastovu šumu.
3. Situacija se konstantno prati, pomoć stiže iz drugih opština Crne Gore, avioni MUP-a dejstvuju od jutra i nastaviće shodno situaciji.
4. Svi nadležni opštinski subjekti su i dalje u pripravnosti i angažuju se shodno sopstvenim kapacitetima.
5. Direktorat za vanredne situacije – PJ Bar i OKC 112 Bar prate situaciju, prikupljaju informacije sa terena i učestvuju u koordinaciji sa Službom zaštite Bar, kako bi aktivnost gašenja aktivnih požara bila što efikasnija.

Iz Direktorata za vanredne situacije je apelovano na mještane Čanja da pokose svoje livade, kako bi smanjili mogućnost širenja vatre. 

Deset vatrogasnih jedinica će biti angažovano na gašenju požara u Čanju, a dva aviona MUP-a koji su jutros gasili požar u Šušnju, biće preusmjereni na Čanj.

Očekuje se da će u toku dana stići i treći avion MUP-a.

“Situacija je složena, ali ne i kritična, zahvaljujući dobroj organizaciji svih službi koje su učestvovale u gašenju požara. Razloga za brigu ima, ali ne i za paniku”, kazao je za Radio Bar Mirsad Mulić, direktor Direktorata za vanredne situacije.
 
Predsjednik Opštine Zoran Srzentić rekao je da je noć bila veoma teška.
 
“Šušnj je bio u opasnosti, velikim naporom svih uspjeli su da zaustave stihiju. Sve službe su bile uključene. Trenutno je u Šušnju aktivan požar prema groblju. Preko Kufina je stigla vatra u Čanj. Angažovano je ljudstvo iz drugih crnogorskih opština. Nadamo se da ćemo ovaj požar držati pod kontrolom. Mještani kažu da ima eksplozivnih sredstava, pa je zbog toga potreban dodatan oprez.“
 
Srzentić je zahvalio svima koji ovih dana čine veliki napor da situaciju drže pod kontrolom, s obzirom na to da je na području opštine aktivno više požara.

(Bar Info)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com