Početna » NOVOSTI » Nakon “Harvija” stižu jače oluje

Nakon “Harvija” stižu jače oluje

 

Stručnjaci upozoravaju da poslije razornog uragana “Harvi”, porasta nivoa mora, zagrevanja okeana i viših temperatura vazduha, dolaze još “veće i jače” oluje. 

Eksperti su saglasni da je posljedica globalnog zagrijavanja porast ekstremnih količina padavina, kao i da će se trend povećanja dnevnih količina padavina nastaviti, usljed porasta globalnih temperatura, prenosi pisanje agencija Frans pres portal Sputnjik.

“Oluja ’Harvi‘, koja je pogodila Hjuston, prije je oluja koja se događa jednom u hiljadu godina. Ali očekujemo da će se broj uragana znatno intenzivirati u ovom vijeku, kao posljedica zagrijavanja okeana i atmosfere”, smatra profesor za atmosfersku nauku Keri Emanuel.

Zamjenik direktora Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih promjena Stefan Ramstorf kaže da je “logična posljedica globalnog zagrijavanja i globalnog povećanje ekstremnih padavina” i da su jake kiše, koje je donio “Harvi”, prouzrokovale poplavu, što je, kako ocjenjuje, najveća prijetnja.

Check Also

Nakon ulaska u NATO: MVP-u više ne trebaju američki lobisti

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne koristi usluge lobista u inostranstvu, nakon što je  Crna Gora postala članica NATO-a. ...

POGLEDAJTE VIDEO: Nezapamćeno nevrijeme na putu Podgorica – Bar

Veliki pljuskovi propraćeni gradom pogodili su danas centralni dio Crne Gore, a posebno je bilo ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *