PODNIJELI PRIJAVE: 20 roditelja odbilo da vakciniše djecu - Volim Podgoricu

PODNIJELI PRIJAVE: 20 roditelja odbilo da vakciniše djecu

Dom zdravlja Podgorica podnio je juče Upravi za inspekcijske poslove prijave protiv 20 roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu, kazao je za Pobjedu direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Kavarić.

 

Za sada, kako objašnjava, prijave mogu da podnesu samo protiv roditelja koji odbijaju vakcinu, dok za one koji je odgađaju nemaju zakonskog osnova.

Kavarić smatra da kažnjavanje nije dobar put, ali da „kao javna zdravstvena ustanova moraju da primjenjuju zakon“.

 

“Nijesmo srećni zbog bilo kakvih represivnih mjera kada je u pitanju animiranje roditelja da djeci daju potrebni lijek. Stoga im uvijek nakon odbijanja vakcinacije preporučujemo razgovor sa pedijatrom koji je dužan da ih informiše i odgovori na sve dileme koje imaju”, kazao je Kavarić.

On objašnjava da tek nakon nekoliko pokušaja stručnjaka da ubijede roditelje da treba da vakcinišu djecu pokreću procedure kažnjavanja, jer se odbijanje vakcinacije tretira kao sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite drugom licu, odnosno djetetu.

“Postoji pravni odnos između roditelja i djece, jer oni su odgovorni za njih, obavezi su da vode računa o njima. Djeca nikako nijesu svojina roditelja, neutemeljena je logika da su roditelji vlasnici djece, oni su odgovorni za svoju djecu”, rekao je Kavarić.

Priča ne smije da se završi na pokretanju prekršajnog postupka, ističe naš sagovornik, i kazni roditelja sa 500 eura.

“Roditelj tom kaznom ne dobija alibi da njegovo dijete ne treba da se vakciniše, već ukoliko ponovo odbije vakcinaciju treba pokrenuti krivično gonjenje”, kategoričan je Kavarić.

Ističe da odbijanje vakcinacije znači sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite, ugrožavanje života, onemogućavanje savjesnog liječenja, a to su kazne zatvora.

“Nikako roditelji ne smiju da pomisle da će platiti kaznu od 500 eura i da su time sve završili i da ne moraju da vakcinišu dijete. Tu se priča ne završava” poručuje prvi čovjk podgričkog Doma zdravlja.

On ukazuje i na činjenicu da i pojedine institucije smatraju da se prekršajnim nalogom stavlja tačka i naglašava da se to mora promijeniti.

Strah

“Bojimo se da oko 3.500 mališana koji nijesu primili MMR vakcinu na nivou Crne Gore ostanu nevakcinisana. Samo Boga molimo da ne sleti avion sa djetetom u inkubaciji sa morbilima, a to se može dogoditi svakog dana. Imamo toliko turista i rizik je stalan. U Bosni smo imali epidemiju morbila, u Rumuniji je sada, bila je u Engleskoj”, ističe Kavarić.

 

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom. Od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

U glavnom gradu MMR vakcinu nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine.

Imunizacija jednako zdravlje

Kavarić je inače i inicirao kampanju kako bi animirali roditelje da vakcinišu djecu.

“Pokušaćemo, uz podršku javnih ličnosti, da povećamo obuhvat vakcinisane djece. Roditelji treba da vakcinišu djecu i time zaštite njihovo zdravlje i život to je početak i kraj ove priče. Vjerujem da će sportski kolektivi, posebno ženski, ugledne preduzetnice koje su majke, ali i svi ostali podržati kampanju i da će prilikom bilo kakvog pojavljivanja u javnosti odvojiti tih pet sekundi da pozovu na vakcinaciju kako bi sačuvali zdravlje i živote naše djece”, dodao je on.

Vakcina je, ističe on, jednako zdravlje i ta poruka treba da „uđe u uši svima“.

“Da roditelji uzmu svoje dijete od dvije ili tri godine i s njim u dom zdravlja na vakcinaciju. Mi čekamo spremno – jer naš jedini cilj je da obezbijedimo zdravlje. Ne vjerujemo da je društvena svijest u Crnoj Gori na tom nivou da dopuštamo da 2.600 djece u Podgorici ili tri i po hiljade u državi idu lagano u susret oboljenjima kakva su morbili, rubeola”, poručio je Kavarić.

Pobjeda

2 komentara

  1. Not often do I encounter a weblog that is both educated and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the issue is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my quest for something relating to this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com