Šešelj opet mora u Hag - Volim Podgoricu

Šešelj opet mora u Hag

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj juče je pozvan da dođe u Hag, gdje bi prisustvovao izricanju nove presude nakon što je žalbeno vijeće razmotrilo žalbene predloge haškog tužilaštva, saznaju „Alo!” novine. Izricanje nove presude Šešelju zakazano je, kako saznajemo, za 12. februar 2018. godine.

Zanimljivo je da se ovaj datum poklapa sa crkvenim praznikom Sveta tri jerarha, koji Srpska radikalna stranka obeležava kao svoju krsnu slavu, pa se osnovano može pretpostaviti da je i sam datum određen kako bi doprineo dodatnoj destabilizaciji Srbije. Naime, sam Šešelj je već jasno poručio da se neće dobrovoljno vraćati u Hag, a ukoliko sudsko vijeće bude insistiralo da ga vlasti u Srbiji privedu i silom pošalju na izricanje presude, to bi svakako dovelo do demonstracija Šešeljevih pristalica, mogućih sukoba sa snagama reda, ali bi i zakomplikovalo političku situaciju u zemlji, pogotovo u prijestonici, gde se očekuju lokalni izbori početkom sledeće godine.

Vojislav: Možete me poljubiti u du*e

Šešelj je posle žalbe tužilaštvu uputio pismo u kojem je izneo salve uvreda na račun tužioca Serža Bramerca. Lider radikala je u pismu Bramercu citirao vođu kozaka, koji je pisao turskom sultanu, a u delu tog pisma stoji:

– Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (Donjeg i Gornjeg), jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavola lično, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća guzice i klovne iz Hada, mesarsko pseto, nekrštena volino, neka đavo nosi tebe i sve Turke… Gadan si i svojoj majci, a kud hrišćanima da vladaš… Ti i tvoji Turci nas možete poljubiti u dupe – poručio je Šešelj haškom tužiocu.

Podsjetimo, haško tužilaštvo tereti Šešelja da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Tužilaštvo je u svojoj žalbi na oslobađajuću presudu Šešelju ukazivalo na propuste koje je, kako kažu, učinila većina članova sudskog vijeća, koje je oslobodilo Šešelja i predložilo žalbenom vijeću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi.

Šešelj je ranije u svom odgovoru na žalbu tužilaštva detaljno obrazložio zašto navode tužilaštva smatra neadekvatnim i neosnovanim i zašto žalbeno vijeće ne bi trebalo ih usvoji. Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću tužilaštvo je žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U Šešeljevom odgovoru na žalbu, koji je napisan na 115 strana, ističe se da se on protivi pravnom leku tužilaštva, te da bi svako dalje „postupanje u slučaju ‘Šešelj‘ predstavljalo silovanje pravde”. Takođe se navodi da je ovaj podnesak – odgovor na žalbu Tužilaštva – njegovo poslednje obraćanje Haškom tribunalu, te da on više ne želi da na bilo koji način učestvuje u postupcima pred njim.

– Profesor Vojislav Šešelj se nikada neće više dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolaganju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema, što je Šešelj i dokazao – navodi se između ostalog u žalbi.

Takođe je ukazano da Šešelj nema namjeru da dolazi u Hag ni na eventualno izricanje žalbene presude. Tužilaštvo je, inače, pre izricanja oslobađajuće presude za njega tražilo kaznu od 28 godina.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com