Služba zaštite Glavnog grada intervenisala 3.880 puta u ovoj godini, najviše od kada se vodi statistika - Volim Podgoricu

Služba zaštite Glavnog grada intervenisala 3.880 puta u ovoj godini, najviše od kada se vodi statistika

 

Od početka godine do 30. avgusta, Služba zaštite Glavnog grada izvršila je preko 3.880 intervencija razih tipova. Ako uporedimo statistiku za prethodne godine, kad je u 2015. godini intervenisano 2.781, a 2016. godine 1.748 puta, već sada je jasno da će ova godina biti zapamćena po rekordnom broju intervencija u dužem periodu od kad se prati statistika.

Najveći broj intervencija u ovoj godini se odnosi na požare, 2.564, od čega su dominantni bili požari na otvorenom u toku ljetnje sezone. U junu mjesecu su izvršene 353 intervencije gašenja požara, u julu čak 1.093, a trend velikog broja intervencija nastavo se i tokom avgusta, tako da je do sad intervenisano na 550 lokacija u gašenju požara.

Ovo ljeto je obilježilo ekstremno veliki broj požara u čitavoj državi, pa su pripadnici Služba zaštite Glavnog grada pomoć u gašenju požara pružili kolegama sa Cetinja i iz Bara. Posebno je važno istaći da, uprkos ogromnom broju požara, rizik po ljudske živote nije prelazio granicu kritičnog kao i da nije bilo većih materijalnih šteta – stradala su dva pomoćna i jedan napušteni objekat na teritoriji Glavnog grada.

U gašenju velikih požara na kojima su sazivane mobilizacije dodatnih snaga na 13 lokacija, asistenciju su pružala druga gradska preduzeća, posebno Vodovod i Čistoća koji su na svim kritičnim lokacijama dostavljali vodu za gašenje, kada je to bilo najpotrebnije. Veliku pomoć u gašenju obezbijedila je i avio-helikopterska jedinica Direktorata za vanredne situacije, čiji su avioni gasili najnepristupačnije lokacije čak i u situacijama kad je opasnost za letenje bila na samoj granici.

U cilju boljeg sagledavanja aktuelnih situacija i, na osnovu toga, adekvatnih reagovanja u zaštiti i gašenju onih područja i onih objekata koji su bili najugroženiji, ogroman značaj imali su preleti helikopterom Direktorata za vanredne situacije, što je bila prilika da iz vazduha zajedno sa kolegama iz Direktorata analiziramo stanje i nakon toga preduzimamo potrebne mjere. Sve ovo rezultiralo je povoljnim stanjem na terenu i minimalnim štetama od požara.

Služba zaštite Glavnog grada posebnu zahvalnost duguje ekipama Vojske Crne Gore koji su dali značajan doprinos u gašenju svih kritičnih lokacija i na svaki zahtjev za pomoć odazivali se u najkraćem vremenskom periodu, što je u tim situacijama posebno važno.

Dakle, rekordna požarna sezona iz koje Služba zaštite Glavnog grada, kao i čitav sistem zaštite i spašavanja, uprkos velikim izazovima, izlaze uspješno. Iza svega toga stoji jedan ogroman rad, velika organizacija i koordinacija, maksimalno zalaganje i požrtvovanje i veliki profesionalizam koji su pripadnici Službe pokazali na terenu.

Osim toga, značajna ulaganja u mandatu ove gradske uprave u Službu zaštite, u vrijednosti od preko milion eura, kao i podrška Glavnog grada vatrogascima  i na polju usavršavanja pripadnika Službe zaštite kroz različite treninge i obuke i komunikaciju sa kolegama iz regiona i šire, takođe su doprinijeli da se, u najtežim mjesecima, uspješno izbore sa izazovima u rekordnoj godini po broju intervencija.

Uprava Glavnog grada je, podsjećamo, početkom godine nabavila dva nova specijalizovana vozila, renomiranih njemačkih proizvođača, vrijedna oko pola miliona eura, čime je modernizovan vozni park, a do kraja godine stići će i njasavremenija vatrogasna oprema odnosno uniforme za prilaz vatri, ukupno 72 komada, vrjednosti od 1300 eura po odijelu.

I pored velikog angažovanja u akcijama gašenja požara širom Glavnog grada i Crne Gore, Služba zaštite Glavnog grada je u redovno servisirala i ostale potrebe građana tako da je za stanovnike u bezvodnim područjima u toku juna isporučeno 136 cistijerni vode za piće, u julu 143, a u avgusta 131.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com