Marković – Zaharieva: Bugarska snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore - Volim Podgoricu

Marković – Zaharieva: Bugarska snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

  

Bugarska snažno podržava nastavak proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, a Crna Gora je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija i može biti primjer drugima, kazala je potpredsjednica Vlade za reformu pravosuđa i ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

 

Ocijenivši da Balkan još nije stabilan, Marković je istakao važnost jasne evropske perspektive za države regiona, ali i pohvalio regionalnu ekonomsku saradnju koja je dogovorena kroz Berlinski proces.

Premijer je dodao da je Vlada snažno posvećena evropskoj agendi i iskazao očekivanje da se naredne godine, za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU, snažnije krene u fazu pregovora koja podrazumijeva zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Zaharieva je obećala nastavak podrške Crnoj Gori na putu ka EU ističući da Berlinski proces može biti priprema za ubrzani proces evropskih integracija, a ne zamjena za njega. Pozitivnim je ocijenila jačanje regionalne ekonomske saradnje, dogovorene na Samitu u Trstu. Potpredsjednica bugarske Vlade je iskazala uvjerenje da Crna Gora u narednih pet godina može završiti pregovore sa EU i postati njena punopravna članica.

Predsjednik Marković je podsjetio na istorijski uspjeh, učlanjenje države u NATO, i istakao benefite koje ono donosi građanima – mir, stabilnost i sigurnost ali i ekonomski prosperitet kroz sve veće interesovanje stranih investitora koji u Crnu Goru donose ne samo novac već i znanja i vještine upravljanja velikim projektima.

Zajednički je konstatovana potreba oplemenjivanja odličnih bilateralnih političkih odnosa jačom ekonomskom saradnjom i razmatrani modeli povezivanja privrednika dvije države. Potencijali Crne Gore su brojni, a posebno se ističu oni u energetici i infrastrukturi, oblastima u kojima treba ojčati veze naše države i Bugarske.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com