SVE VIŠE TENZIJA: Na ivici rata! - Volim Podgoricu

SVE VIŠE TENZIJA: Na ivici rata!

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je veoma zabrinut zbog sve većih tenzija između SAD i Sjeverne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog.

 

“Probleme regiona treba riješavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja”, naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita Briks zemalja, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da vjerovanje da će samo pritiscima da se zaustavi nuklearni i balistički program Pjongjanga “pogrešno i uzaludno”.

Ruski predsjednik je ocijenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na “ivici sukoba širih razmjera” i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja sjevernokorejskih nuklearnih i balistsičkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u srijedu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom, apelovao da se ne pribjegava vojnoj sili protiv Sjeverne Koreje poslije njenog najnovijeg lansiranja rakete iznad Japana.

Pjongjang je u utorak ispalio raketu koja je nadlijetela iznad sjevera Japana, što je dodatno povećalo tenzije. Sjeverna Koreja je upozorila da će slijediti još ispaljivanja raketa u Pacifik, a SAD su juče demonstrirale silu vježbama sa ubojitom municijom u Južnoj Koreji.

Te vježbe uslijedile su poslije redovnih zajedničkih godišnjih manevara SAD i Južne Koreje, koje Sjeverna Koreja doživljava kao provokaciju i pravda svoje vojne ambicije potrebom da se zaštiti od SAD.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com