Uklonjene gume sa Lovćena - Volim Podgoricu

Uklonjene gume sa Lovćena

Prijestonica Cetinje uklonila je gume sa Lovćena i odložila ih na lokalitetu koji je predviđen za privremeno skladištenje otpada te vrste.

“Prijestonica Cetinje danas je završila posao dislociranja guma koje su nelegalno odložene na nesanitarnom odlagalištu „Vrtijeljka“. Gume su dislocirane na lokalitetu koji je predviđen za privremeno skladištenje otpada te vrste, dok u narednom periodu slijedi konačno i trajno rješenje dislociranja guma na za to predviđenoj lokaciji. Posao dislociranja nelegalno odloženih guma, u koji su se pored Prijestonice uključile i privatne firme sa mehanizacijom, nije bio smetnja dinamici realizacije projekta na sanaciji lokaliteta „Vrtijeljka“ čiji su radovi uveliko u toku. Projekat sanacije „Vrtijeljke“, koja decenijama predstavlja crnu ekološku tačku na teritoriji prijestonice, vrijedan je oko 2 miliona eura, a sredstva su obezbijeđena od međunarodnih donatora. Prijestonica Cetinje sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, pa je sanacija „Vrtijeljke“ prepoznata u njenim ključnim dokumentima, počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom”, saopšteno je iz Prijestonice.

Kamioni koje je strani turista snimio kako na Bukovici istovaraju gume krajem juna vlasništvo su nikšićke kompanije “Mehanizacija i programat”, koja je angažovana na radovima na izgradnji regionalnog puta R-1 Cetinje-Njeguši.

To su ranije “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inpekcijske poslove, potvrdivši  ranije navode ekoloških aktivista NVO “Naša akcija” i “Mediterraneo”.

Ekološka inspekcija je utvrdila da su kamioni firme iz Nikšića otpadne auto-gume dopremili na gradilište kako bi ih upotrijebili “za zaštitu primarne podgrade tunela (kao amortizacionog sloja)”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com