OPOZICIJA PORUČILA FRONTU: Nema odustajanja od bojkota Skupštine - Volim Podgoricu

OPOZICIJA PORUČILA FRONTU: Nema odustajanja od bojkota Skupštine

Opozicija je poručila Demokratskom frontu da se ne smije odustati od bojkota Skupštine, nakon što je član Predsjedništva Milan Knežević kazao da on nije dao željene rezultate i da neće donijeti prijevremene parlamentarne izbore. 

Međutim, u vladajućoj koaliciji smatraju da je potvrda jednog od lidera opozicije dokazala besmisao desetomjesečnog bojkota.

“Politička kriza koju je pokušao da izazove dio opozicije bojkotom Skupštine pokazala je sav svoj besmisao. Oni su potvrdili ispraznost svojih zahtjeva koji su od početka neutemeljeni i politikansko pokrivanje sopstvenih neuspjeha,” rečeno je “Vijestima” juče iz Liberalne partije. 

U vladajućoj koaliciji smatraju da je potvrda jednog od lidera opozicije dokazala besmisao desetomjesečnog bojkota

Iz partije Andrije Popovića ističu da to potvrđuju i sami lideri opozicije svojim izjavama kojim, kako smatraju, pokušavaju da se vrate na kolosjek ozbiljne politike i djelanja u Skupštini.

Član Predsjedništva DF-a Milan Knežević kazao je u subotu u intervjuu “Vijestima” da bojkot nije dao željene rezultate i da je eliminisana bilo kakva mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Kazao je da je to postalo jasno poslije posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori.

Opozicija je poslije parlamentarnih izbora 16. oktobra odlučila da ne učestvuje u radu Skupštine, navodeći i da je pokušaj državnog udara direktno uticao na izlaznost birača a time i  na  rezultat. 

Vlast ima tijesnu većinu u Skupštini.

Opozicija je poručila da se neće vraćati u Skupštinu dok ne bude dogovoren datum prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi bili održani najkasnije istovremeno sa predsjedničkim, koji se očekuju na proljeće.

Međutim, iz opozicije poručuju da  bojkot nije propao i da bi povratak u Skupštinu išao na ruku  vladajućoj koaliciji. 

“Nadam se da niko u opoziciji i ne pomišlja na povratak u Skupštinu bez prethodnog ispunjavanja opozicionih uslova jer bi time direktno išao na ruku DPS-u i njegovim satelitima”, kazao je za agenciju Mina  potpredsjednik URA Miloš Konatar, koji poručuje da je sve više slobodnih gradova i da je sada najmanje potrebno zrno razdora u opoziciji. 

Sa njim je saglasan  i poslanik Demokrata Boris Bogdanović.

On je u izjavi Mini kazao da bi  poslanik koji bi ušao u “avanturu vraćanja u Skupštinu u trenutku dok se DPS raspada po svim šavovima, dok se njihove perjanice između sebe hapse i saslušavaju i dok se opozicionari prepoznaju kao kredibilna alternativa u oku visokih međunarodnih zvaničnika, koji zbog njih, primjećujući krizu, mijenjaju uobičajeni protokol posjete, ili je odlučio da ne izlazi na izbore – da ih proda, ili je predosjetio da na izborima pri ovakvom stanju stvari neće ostvariti željeni izborni rezultat”.

Boris Bogdanović, Aleksa Bečić

Potpredsjednik SAD-a se u Podgorici sastao sa liderima svih opozicionih snaga osim DF-a.

 I iz Lekićevog Demosa su poručili da prekid bojkota ne dolazi u obzir bez ispunjavanja uslova. 

“Ostajemo pri stavu, koje je naše Predsjedništvo potvrdilo i predsjednik Miodrag Lekić više puta javno obrazložio, da neslobodni izbori održani u atmosferi objavljenog državnog udara moraju imati jak demokratski odgovor.  To ostaje bojkot krnjeg parlamenta. Paralelno sa ispunjavanjem tri poznata demokratska uslova opozicije mi smo spremni da u zajedničkom dijalogu tražimo rješenja koja bi političko institucionalni život vratili u  regularno stanje. To  ostaje politika Demosa,” kazala je za “Vijesti” članica Glavnog odbora Tina Raičević.

Sa time se slažu i u dijelu bliskom Goranu Daniloviću.

Prekid bojkota  “u potpunosti bi obesmislio desetomjesečne aktivnosti opozicije i doveo do novih podjela i optuživanja,” siguran je član predsjedništva Vladimir Dobričanin.

SNP je poručio da očekuje da se svi “relevantni opozicioni subjekti… pridržavaju donesenih odluka”. “Potpuno je besmisleno prekidati bojkot koji je do kraja ogolio bezidejnost i nesvrsishodnost parlamenta svodeći njegovu funkciju na puko podizanje ruku partijskih vojnika”m saopšteno je “Vijestima” iz medijskog centra SNP.

Oni tvrde da je bojkot pokazao da opozicija može da se ujedini oko zajedničkog cilja “Kapital koji takvim istrajnim i jedinstvenim djelovanjem opozicija drži u svojim rukama upravo predstavlja Ahilovu petu DPS-a i njegovih koalicionih partnera. Jasno je da bi povratak u Skupštinu, bez ispunjenja ranije definisanih zajedničkih zahtjeva opozicije, jedino koristio aktuelnoj vlasti formiranoj na svi znamo kakav način”.

Dobričanin: Bojkot na svim nivoima

Član Predsjedništav DF-a Milan Knežević smatra i da kontradiktornost da opozicija izlazi na izbore a bojkotuje Skupštinu zahtijeva da se što prije sastanu i dogovore o daljem djelovanju.

“Demos, takođe smatra da bojkot parlamenta, a ujedno i izlazak na lokalne izbore nije rješenje koje će doprinijeti boljoj poziciji opozicionih partija i smatra da bojkot treba biti potpun i na svim nivoima kako bi se pokazala ozbiljnost i predanost zajedničkom zahtjevu, a to je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori,” kazao je Vladimir Dobričanin.

On je kazao da je potrebna veća aktivnost opozicije kako bi se osigurali izbori.

“Zajednički proglas i zahtjev opozicije sa jasnim ciljevima nikada nije ni upućen prema Vladi Crne Gore,” napomenuo je Dobričanin.
Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je u razgovoru za agenciju Mina kazao da je vrijeme  za saradnju u opoziciji oko zajedničkog cilja – stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com