Ukradenog Van Goga kupio na vašaru u Aranđelovcu za 10 eura! Slika vrijedi MILIONE - Volim Podgoricu

Ukradenog Van Goga kupio na vašaru u Aranđelovcu za 10 eura! Slika vrijedi MILIONE

Marko Marković (45) iz Beograda, koji se slučajno obreo na vašaru u Aranđelovcu, obilazeći ulične tezge i prodavce zastao je ispred prodavaca slika. U moru slika, ipak mu je jedna zapala za oko, platio je svega hiljadu dinara, a nakon toga došlo je do zapleta koji niko nije očekivao.

U decembru 2002. ukradene su dvije slike iz Muzeja Vinsenta Van Goga u Amsterdamu. Za samo nekoliko minuta dva lopova su provalila i uzela slike „Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ i ,,Pogled na more u Sheveningenu“.

Zajedno, slike vrijede oko 25 miliona funti. Lopovi su osuđeni na zatvor godinu kasnije, i sve do danas slikama nije moglo da se uđe u trag.

Krajem avgusta Marko Marković iz Beograda, kupio je sliku za koju su mnogi smatrali da je izgubljena, a riječ je o slici „Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ , i slika je na posve neobičan način stigla u njegove ruke.

”Sasvim slučajno sam se obreo na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umjetnosti, i pasionirani kupac slika, primjetio sam da se na jednoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju. Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući pretraživao sam po internetu kako bih sazao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim. Po onome što sam ja vidio, a što su potvrdili i nekolicina uglednih antikvara, riječ je o slici Van Goga, koja je ukradena. O tome najbolje svjedoči i njegov potpis, i po riječima sviih eksperata koji su ga vidjeli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegacije iz Muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju”- rekao je Marković za holandski portal amsterdam njuz.

Da li će Marko Marković postati milioner, i kako će se završiti ova priča, i odakle Van Gog na vašaru saznaćemo uskoro.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com