CRNA MAČKA DONOSI SREĆU: Evo šta treba da radite kada je sledeći put sretnete! - Volim Podgoricu

CRNA MAČKA DONOSI SREĆU: Evo šta treba da radite kada je sledeći put sretnete!

 

 

Stari Egipćani su obožavali mačke, pa i one crne. Ali, u Evropi su ih demonizovali, a posljedica starih vjerovanja je da se i dan-danas u skloništima najteže udomljavaju crne mačke. Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi, pa je rijetko bila simbol nečega dobrog. Značenja koja su se vezivala za crnu mačku u istoriji su vrlo oprečna.

 

Prema hrišćanskom vjerovanju, ako vam crna mačka pređe put, smatra se demonom koji stvara zlu prepreku kako bi nas odvojio od Boga. Zato se crne mačke smatraju i lošim kućnim ljubimcima.
U srednjovjekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali s đavoljim bićima i vješticama, a mačka koja vam presječe put, bila je znak da vas posmatra sam vrag.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primjer, krene li crna mačka u vašem smjeru, vjeruje se da to donosi sreću, pa je nemojte tjerati. U Škotskoj, ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta.

U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće.

Zbog raznoraznih pretpostavki o crnim mačkama, skloništa za životinje iz godine u godinu sve teže udomljuju crne mačke i sve više ih je uspavano. Na drugu stranu, sve više skloništa izbegava udomljavati crne mačke tokom oktobra zbog Noći vještica.

Postoji niz slučajeva u kojima su ih ljudi usvajali u oktobru kako bi bile “živi eksponat” na raznim zabavama povodom Noći vještica, nakon čega bi ih vratili u sklonište ili ponovo ostavili na ulici.

Telegraf.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com