TUŽNA ISPOVIJEST SAMOHRANE MAJKE: Smršala sam od bolesti 22 kg za 17 dana, ostala sam bez posla, para… - Volim Podgoricu

TUŽNA ISPOVIJEST SAMOHRANE MAJKE: Smršala sam od bolesti 22 kg za 17 dana, ostala sam bez posla, para…

Banka hrane apeluje za pomoć nezaposlenoj samohranoj majki.

Sopštenje Banke hrane prenosimo integralno:

,,Razgovarali  smo sa samohranom majkom i pitali da li bi javno govorila o svojim problemima nakon informacije da mnogobrojne probleme nije uspjela riješiti na relevantnim adresama.

 
Da, govorila bih javno jer moj problem nije samo u nemaštini već i što  godinama ne dobijam papire u Crnoj Gori i nemam prava na zdravstvenu zaštitu koja mi je neophodna. 
Ako  se jos više  razbolim , bivsi muž ce mi oduzeti kcerkicu…
 
Tri puta  sam bjezala iz ratnih gradova.
 
Život me  doveo u Budvu gdje sam godinama radila i živjela sa sestrom,majkom i očuhom.
Udala sam se i  na žalost ubrzo razvela . Bebu od 3 mjeseca  sam morala pod prisilom očuha dati bivsem muzu, koji je pod pretnjom  da je nikada neću vidjeti odnosi svojoj kuci.
 
Mislila sam da ću umreti.
 
U SOS-u za žrtve nasilja  u porodici,pronašla sam  krov nad glavom i uz njihovu pomoč i Socijalne sluzbe uzela svoju bebu.
 
Našla sam stan i posao, ali život  mi i dalje nije  bio naklonjen..
Očuh napušta majku jer je oboljela od šizofrenije ,dijabetesa,srca,pritiska,hronicnog gastritisa,katarakte…
 
Preseljenjem u njihov stan koji su dobili kao izbjeglice na korišćenjwb,zatekla sam  dugovanja od 1500 eura  za režije.
 
Godinama sam otplacivala,radila,brinula o bebi,majki i sestri srednjoskolki. Status izbjeglice sam izgubila kad sam se udala. Ostala sam  bez dokumenata i zdravstvenog osiguranja,a svake godine produžavam privremeni boravak.
Ostala sam bez posla,para. Sestra  odlazi, a ja se razboljevam. Kćerkica  počinje primati Socijalnuu pomoć jer ja zbog papira nemam prava,majka je na MOP-u (64 eura) .
Dvije godine  unazad sam bolesna,imam jake bolove i gušenje ,nemam knjižicu  da se pregledam , sve plaćam . Pravu  dijagnozu još uvijek  nemam,a ljekove koje trebam piti traju 3 dana a  kostaju 4,50eura. 
 
Obraćala sam se Soc.sluzbi za jednokratnu pomoc , odgovora nema. Majka mora da  ide na operaciju oka, ponovo im se obracam . Samo  jedne kapi kostaju 19,50e a trebaju joj 3 bocice-nema odgovora.

Pisala sam i molbu direktno ministru za soc.rad prije par mjeseci  za novcanu pomoc od koga nisam dobila odgovor.
Pitam , imam li prava na  zdravstvenu knjizicu preko ćerke? Odgovor me sledio “majka je nebitna,dijete ima pravo na zdravstvo”.
 
MUP me po drugi put odbija  za stalno nastanjenje iako imam punih 5 godina po spajanju sa porodicom boravka, mada sam od 1996  u Crnoj Gori.
 
Razlog: nemam krov nad glavom,stalna primanja i zdravstveno osiguranje.
 
A kako ću to imati kao stranac u drzavi?
 
Pod bolovima radim privatno koliko mogu da bih platila preglede i  ljekove.  Smršala sam od bolesti 22 kg za 17 dana Dobijam nalaze:: cir,gastroduutis,spondiloza,skolioza,srcani problemi,. Za snimanje srca i kontrolu pod teretom nemam sredstava.
 
I tu nije kraj mojim mukama. Dolaze na red materijalni problemi.  Protoči nam  kazan bojlera a veš mašina  i instalacije u stanu se zapale..
 
Opet  se obracam Soc.sluzbi gdje mi odobravaju 50 eura . Pitam se gdje cu ih prije potrošiti?
 
Kreveti se raspadaju ,majka nema gdje da legne,kćerkica takodje , sto za rucavanje se klima – gdje ćebkćerka  pisati domac( prvak je ) ,a s terase nam u stan ulazi voda kada je kisa i snijeg.
Opstina ne dozvoljava zatvaranje terase iako su to svi uradili – to bi nam znacilo da majka bolesna ima svoj kutak.
 
Zbog mog zdravstvenog stanja dugovi su se opet nagomilali za režiju  oko 280 eura , ali dijete sam  ipak  uz pomoć bake nekako spremila za školu. 
 
Za drva  se nemam odakle snaći.
 
Nemam vise gdje da se zadužim a da radim ne mogu od bolova a i kćerku  i majku ne mogu ostaviti same duze od 4h.
Zbog alimentacije 100 eura koju nerrdovno dobijam ,Soc.sluzba mi je smanjila i primanja cerkici na 32 eura .
Svaka 3 mjeseca strepim hoce li produziti rješenje . 
 
U najvecim bolovima , bivsi muž mi je prijetio  oduzimanjem kćerke jer sam kako kaže nesposobna da brinem o njoj.
Platiće  kaže  najboljeg advokata samo da mi je oduzme i to samo zato jer sam tražila  da učestvuje u podjeli  troškova oko škole i drva.

Prijeti  i da ce obustaviti slanje alimentacije koja je inače neredivna.

Ja kćerku već 6 godina dajem babi i djedu da je vidjaju po par dana , iako to nije navedeno u sudskom rjesenju,jer želim  da ima ljubav svih nas.
 
Eto…ogolih svoj život  jer nemam i ne znam više  kome da se obratim za pomoc,da ispricam svoju tugu,borbu,bol,narušena sva moguca ljudska prava…
 
Žiro račun za pomoć je kod CKB  broj 510000000109313608 na ime Janjušević Miroslava.
 
Miroslava se zahvaljuje mnogo Banki hrane na pomoći u hrani i higijenskim sredstvima a posebno gdji Marini na podršci.Zahvaljuje se i svima koji će poželjeti da joj pomognu bez obzira da li će to moći da urade.
 
Svi koji žele pomoći mogu dobiti kontakt porodice putem e maila [email protected]
Telefona +382 69 495 680 , Ili u inboxu na fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com