Amerika se sprema za novu oluju: Uragan Irma sve bliži - Volim Podgoricu

Amerika se sprema za novu oluju: Uragan Irma sve bliži

Uragan Irma, koji se kreće ka Karibima i južnoj obali SAD prerastao je u četvrtu kategoriju, a ostrva koja su na njegovom putu spremaju se za dolazak te opasne oluje.

 

Kako se navodi, Američki centar za uragane izdao je upozorenje za više područja, djelove Livordovih ostrva, Britanska i Djevičanska ostrva i Portoriko, zbog jačanja oluje sa mogućim i po život opasnim vjetrom, talasima i bujicama, prenose agencije.

Uragan četvrte, od ukupno pet kategorija prema Safir-Simpsonovoj skali, podrazumijeva vjetar brzine od 209 do 251 kilometra na sat sa katastrofalnim ishodima, uključujuci čupanje stabala, kidanje vodova, nestanak struje i vode, kao i uništavanje imovine.

U posljednjih nedjelju dana to je drugi uragan na teritoriji SAD.

Irma, koja trenutno razvija vjetar brzine od 215 kilometara na sat, predstavlja prijetnju i za američku Istočnu obalu i Floridu, koja je sinoć proglasila vanredno stanje, a prema očekivanjima Centra, očekuje se da u utorak uveče ili srijedu ujutru stigne do Livardovih ostrva, a do subote na Floridu.

U Portoriku proglašeno je vanredno stanje, zatvorene su škole, a guverner je saopštio da će biti otvorena skloništa u koja mogu da prime do 62.000 osoba.

U pripravnosti su nacionalna garda, kao i nosači aviona koji mogu da učestvuju u spašavanju.

Kako se navodi, čak i ako ta zemlja izbjegne direktan udarac uragana, i obilne kiše mogu da nanesu veliku štetu.

Za sada upozorenja na uragan izdata su na 12 ostrva, među kojima su Antigva, Barbuda, Angvila, Monserat, Sen Marten, Saba, a upozorenje znači da se uragan očekuje u narednih 36 sati.

Na Haitiju je izdato upozorenje da se uragan očekuje u naredna tri dana.

Zvaničnici sjeveroistočnih karipskih država otkazali su avionske letove, zatvorili škole i apelovali na stanovnike da ostanu u svojim kućnim skloništima.

Broj žrtava “Harvija” porastao na 60

Broj žrtava uragana “Harvi” koji je pogodio jugoistočni dio Teksasa, uz snažan vjetar i olujne kiše dostigao je 60, javile su službe za vanredne situacije.

Poplavni talas i poplavljeni putevi odnijeli su većinu života u 11 oblasti Teksasa. Samo u oblasti Haris poginulo je 30 ljudi.

Usljed udara “Harvija” prošle sedmice nestalo je struje, zbog čega je došlo do zastoja u pružanju medicinskih usluga.

Većina stanovnika Teksasa danas se prvi put nakon oluje vratila na posao. Hiljade ljudi i dalje je u prihvatilištima i privremenom smještaju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com