Home / LJUDI / Novljani krenuli na put oko svijeta
FOTO: Radio Jadran

Novljani krenuli na put oko svijeta

Iz gradske luke Škver jutros prije 10 ura otisnuo se na put oko svcijeta katamaran “Dedalus Adventures” sa dvojicom odvažnih entuzijasta, Damjanom Vukićevićem i Bojanom Aleksićem. Tokom putovanja priključivaće im se, na kratko članovi porodica i prijatelji. Na ideju da preplove svijet na jedra zajedno su došli i isplanirali put.

– Već 10-15 godina imamo želju da idemo. Brod se zove “Dedalus Adventures”, to je naša interna šala. Sa mnom će tokom cijelog putovanja biti drugar Bojan Aleksić, ali imaćemo povremeno društvo, rođake, porodicu. Ideja je da putujemo oko 3 godine i oplovimo cijeli svijet. Atlantik ćemo proći tri puta, jednom sada u novembru, drugi put iz Afrike, opet prema Karibima i treći put na povratku kući. Pacifik ćemo proći jedan put, kao i ostala „mala“ mora – priča za Radio Jadran, Damjan.

Prva destinacija koju će posjetiti je grčko ostrvo Krf, odakle će napraviti obilazak oko Grčke, pa prema Malti i Gibraltaru za Karibe. Nemaju tačan redosljed destinacija, već samo vremensku agendu.

 

– Nemamo nekih konkretnih mjesta koja ćemo obilaziti, nego kako nas vjetar nosi. Ali, postoje neka mjesta gdje morate da budete. Na primjer, morate da budete u Panami, da bi prošli Panamski kanal. Tu se mora biti početkom februara, zbog vjetrova. Atlantik treba preći u novembru, opet zbog vjetrova. Za sve treba imati neke termine kada moraš biti negdje, kao što je Indijski okean. Njega na tri mjeseca ne moćeš preći – objašnjava Vukićević.

Katamaran “Dedalus” dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Pored zastave Crne Gore, krasiće ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi, kao svojevrsna promocija grada. Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučnofantastične serije.

Vukićević je objasnio da je riječ zapravo o kruz jedrilici za porodična putovanja, koja nema sportske performanse, već je predviđena za lagano krstarenje, zbog čega im neće biti teško da, kao dvočlana posada, upravalju.

Damjan Vukićević je Osnovnu školu završio u Novom, Srednju elektrotehničku u Trebinju, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Kako je kazao, ljubav prema moru postoji od malena, ali do sada nije imao prilike da se ozbiljnije bavi jedrenjem, već su mu krstarenja, uglanvom, bila na motorni pogon.

Posadu katamarana “Dedalus” na veliki vijađ oko svijeta ispratili su i predsjednik Skupštine opštine, dr Miloš Bigović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, iako Opština nije učestvovala finansijski u ovom događaju.

Bigović je istakao da je ovakav poduhvat svojevrsna promocija Herceg Novog, s obzirom na dugačak put i destinacije koje će posjetiti.

– Mi kao Opština možemo da im odamo priznanje, prije svega na hrabrosti, ali i na trudu koji su uložili da se pripreme na ovako značajno putovanje. Jer, biti toliko odsutan sa kopna zahtjeva veliku pripremu. Naravno, uz sve što će doživjeti u narednom periodu, sve to podrazumjeva određenu dozu odricanja. Radi se o jednoj sportsko-zabavnoj manifestaciji, odnosno događaju, koji će obilježiti njihov lični život. A mi kao građani jedva čekamo da čujemo njihova lijepa iskustva nakon povratka sa putovanja – kazao je Bigović.

Predstavnici lokalne uprave, ukoliko tehnički bude izvodljivo, nastojaće da s vremena na vrijeme stupe u kontakt sa malom hrabrom posadom, te u saradnji sa lokalnom TO, obavještavati javnost o toku putovanja.

Katamaran “Dedalus”, kako je planirano trebalo bi sretno da se vrati i uplovi u Luku Škver za 3 godine. Želimo posadi dobro zdravlje, uvijek dobar vjetar i puna jedra, bez oluja.

(Radio Jadran)

 

Check Also

Podgoričanin primjer hrabrosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *