SUROVA STVARNOST U PODGORICI - Volim Podgoricu

SUROVA STVARNOST U PODGORICI

 

Radovi proslavljenog umjetnika Zlatka Glamočaka biće večeras predstavljeni na izložbi koja će biti otvorena u 20 časova u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.

 

Izložbu, koja će biti otvorena do 25. septembra, otvoriće rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Foto: fokuspress.com

– Obilježja i značaj njegovog vajarstva za našu likovnu umjetnost zahtijeva sagledavanje u širokom spektru od likovnih analiza do socijalnih i psiholoških interpretacija. Aktuelne relevantne spoznaje temelje se na osvrtima na Glamočakova djela izlagana na mnogobrojnim kolektivnim i rijetkim samostalnim izložbama u Crnoj Gori… Umjetnik je, takođe, izložio crteže rađene tušem, ugljenom i kombinovanom tehnikom, nastale u različitim periodima. Na bjelini papira, Glamočakstvara složene crtačke teksture i tkiva, imaginarne pejzaže metaforičkih tišina u kojima fluktuiraju različite crtačke forme. Radovi oslikavaju genezu umjetnikovih interesovanja, upečatljiv izraz kao i prepoznatljivu figurativnost. Ogoljeno i direktno ističući surovu stvarnost koja utiče na čovjeka i njegov opstanak, autor opominje i svojim angažovanim stavom se bori za njega. Svaki crtež i skulptura zanimljivi su za sebe, ali je još zanimljivije što je sve to sažima u neraskidivo jedinstvo – navela je Duletić u tekstu kataloga ove izložbe.

Zlatko Glamočak rođen je 1957. godine u Bihaću, a zatim je dvije godine živio u Nikšiću. Od 1960. godine živi u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Studije vajarstva na Fakultetu primjenjene umjetnosti u Beogradu završio je 1982, a iste godine pohađao je i studije vajarstva na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Postdiplomske studije vajarstva završio je 1986. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi Miša Popovića. Bio je na majstorskim radionicama studija vajarstva na Nacionalnoj školi lijepih umjetnosti u Parizu kao pozvani student.

– Sa posebnim zadovoljstvom izdvaja izložbu „Dado recoit Glamocak“ (Glamočak kod Dada) 2009. godine, izložbu sa kojom je Miodrag Dado Đurić proslavio svoje učešće na Venecijanskom bijenalu. Po pozivu francuskih kritičara izlagao sa najeminentnijim umjetnicima druge polovine XX vijeka. U okviru predavanja „Umjetnost, tijelo i transgresija“ Kristijana Norbergena na Francuskoj akademiji nauka i umjetnosti 2015. godine, Glamočak se našao među odabranih 25 umjetnika XIX i XX vijeka, uz PikasaEdvarda MunkaVan GogaEgona ŠileaAlfreda KubinaVladimira VeličkovićaŽana Rustina i Anrija Misoa. Predstavio se na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama izložbi u zemlji i inostranstvu, i dobitnik je prestižnih nagrada. Živi u Baru i Parizu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com