Zarobio stražare i odšetao iz zatvora - Volim Podgoricu

Zarobio stražare i odšetao iz zatvora

Pred su­di­jom Osnov­nog su­da u Bi­je­lom Po­lju Dra­ga­nom Mr­da­kom ju­če je odr­ža­no su­đe­nje u od­su­stvu Iva­nu Vu­jo­vi­ću (30) iz Pod­go­ri­ce, zbog kri­vič­nog dje­la bjek­stvo li­ca li­še­nog slo­bo­de. Na pre­tre­su je pre­gle­dan po­lu­sat­ni audio-vi­deo iz­vje­štaj, ko­ji se na­la­zio na vje­šta­če­nju u Fo­ren­zič­kom cen­tru Da­ni­lov­grad, a ko­ji je iz­u­zet sa si­gur­no­snih ka­me­ra u pro­sto­ri­ja­ma de­žur­ne slu­žbe za­tvo­ra.
Na snim­ku se vi­di ka­ko Vu­jo­vić ula­zi u pro­sto­ri­je de­žur­ne slu­žbe za­tvo­ra, do­bi­ja fik­sni te­le­fon i sa ne­kim non­ša­lant­no raz­go­va­ra dok sje­di u jed­noj od fo­te­lja. Pri­je nje­go­vog ula­ska u de­žu­ra­nu je ula­zi­lo ne­ko­li­ko li­ca u ci­vi­lu, za ko­je se sma­tra da su na iz­dr­ža­va­nju ka­zne. Vu­jo­vić za­tim usta­je, ide pre­ma vra­ti­ma i iza pa­sa va­di pi­štolj. Iz­vo­di ču­va­re iz pro­sto­ri­je, a on­da, ka­ko se na snim­ku vi­di, uzi­ma da­ljin­ski i otva­ra iz­la­zna vra­ta.

Pre­ma op­tu­žni­ci ko­ju za­stu­pa De­nis Zvr­ko, za­mje­nik osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca u Bi­je­lom Po­lju, Vu­jo­vić je 24. de­cem­bra 2015. go­di­ne, oko 17 sa­ti, dok se kao li­ce li­še­no slo­bo­de na osno­vu za­ko­na, na­la­zio na iz­dr­ža­va­nju ka­zne za­tvo­ra, zbog kri­vič­nog dje­la ubi­stvo, u ZIKS-u Or­ga­ni­za­ci­o­noj je­di­ni­ci Za­tvor Bi­je­lo Po­lje, upo­tre­bom si­le i pri­jet­njom po­bje­gao i iz­gu­bio se u ne­po­zna­tom prav­cu.
– Pri­je­tio je da će ne­po­sred­no na­pa­sti na ži­vot i ti­je­lo ošte­će­nih za­tvor­skih ču­va­ra Pe­tra Šu­ko­vi­ća, Ni­ko­le Ko­na­ta­ra i Sla­vi­še Klja­je­vi­ća. Na­kon te­le­fon­skog raz­go­vo­ra ko­ji mu je omo­gu­ćen u pro­sto­ri­ja­ma de­žur­ne slu­žbe za­tvo­ra, is­pod jak­ne je iz­va­dio pret­hod­no sa­kri­ven pi­štolj ne­po­zna­te mar­ke i ka­li­bra i upe­rio ga u prav­cu Šu­ko­vi­ća i Ko­na­ta­ra.

Da­lje se op­tu­žni­com Vu­jo­vi­ću sta­vlja na te­ret da je tom pri­li­kom go­vo­rio: ,,Ne­moj ne­što da si po­ku­šao, iz­bu­ši­ću vas, j….u vam maj­ku, iz­la­zi ova­mo”.
– Dr­že­ći ih na ni­ša­nu na­tje­rao je ču­va­re da iza­đu iz de­žu­ra­ne, a za­tim ih od­veo do pro­sto­ra iz­me­đu uprav­ne zgra­de i is­tra­žnog di­je­la za­tvo­ra, gdje ih je pri­si­lio da uđu i za­tvo­rio vra­ta. Na­kon to­ga se vra­tio do de­žu­ra­ne, pri­ti­snuo dug­me i otvo­rio ula­zna vra­ta za­tvo­ra, ušao u pri­jav­ni­cu i na­slo­nio pi­štolj na slje­po­oč­ni­cu Klja­je­vi­ća go­vo­re­ći: ,,Pu­ca­ću, ne­moj da si ne­što po­ku­šao”. Uzeo je sa sto­la da­ljin­ski upra­vljač po­mo­ću ko­jeg je otvo­rio ula­znu ka­pi­ju za­tvo­ra, iza­šao i upu­tio se u ne­po­zna­tom prav­cu – na­vo­di se u op­tu­žni­ci.

Su­đe­nju su pri­su­stvo­va­li i bra­ni­lac po slu­žbe­noj du­žno­sti op­tu­že­nog Vu­jo­vi­ća, advo­kat Ar­se­ni­je Klja­je­vić, kao i advo­kat Dra­go Ko­na­tar, za­stup­nik tro­ji­ce ošte­će­nih za­tvor­skih ču­va­ra.
– Na na­red­nom pre­tre­su, ko­ji je za­ka­zan za 28. sep­tem­bar pre­gle­da­će­mo do­pis ko­ji će­mo za­tra­ži­ti od Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci o pre­su­di za op­tu­že­nog, kao i oba­vje­šte­nje od ZIKS-a u Spu­žu kad je bio na iz­dr­ža­va­nju ka­zne. Na­kon to­ga će uče­sni­ci u po­stup­ku iz­ni­je­ti za­vr­šne ri­je­či – ka­zao je su­di­ja Mr­dak.

Mi­ni­star­stvo prav­de i Upra­va ZIKS-a po­kre­nu­li su di­sci­plin­ski po­stu­pak pro­tiv slu­žbe­ni­ka bje­lo­polj­skog za­tvo­ra Ni­ko­le Ko­na­ta­ra, Pe­tra Šu­ko­vi­ća i Sla­vi­še Klja­je­vi­ća i su­spen­do­va­li ih zbog bjek­stva za­tvo­re­ni­ka Vu­jo­vi­ća, a za­tvor u Bi­je­lom Po­lju sta­vljen je pod ne­pre­kid­ni nad­zor. Na­kon to­ga su njih tro­ji­ca osta­li bez po­sla i po­kre­nu­li su tu­žbu da ih vra­te na rad­na mje­sta.
Ovo je dru­gi slu­čaj bjek­stva iz bje­lo­polj­skog za­tvo­ra u raz­ma­ku od sa­mo tri mje­se­ca. Pret­hod­no je po­bje­gao za­tvo­re­nik Jo­vi­ca Zin­do­vić, ko­ji je osu­đen na 15 go­di­na i tri mje­se­ca za­tvo­ra zbog ubi­stva Plje­vlja­ka Lu­ke Po­po­vi­ća.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com