Žena bi mogla da ujedini opoziciju - Volim Podgoricu

Žena bi mogla da ujedini opoziciju

Crnoj Gori je potrebno da kandidatiknja za predsjednika države bude kredibilna žena kako bi se opozicija okupila iza nje bez sujete i kako bi se država oslobodila  patrijarhalnih okova, poručili su iz dijela opozicije i civilnog sektora.

Predsjednik Demosa izabran na Skupštini koju dio te partije ne priznaje, Goran Danilović, kazao je da bi bilo dobro da opozicija ima zajedničkog kandidata i da to  prvi put u istoriji Crne Gore bude žena. 

“Treba nam zajednički kandidat za predsjednika Crne Gore. Bilo bi odlično da to  prvi put bude dama, neko iza koga bez sujete možemo stati svi i snažno doprinijeti pobjedi”, rekao je Danilović za agenciju MINA. On je naveo da ubrzano curi vrijeme za dogovor oko ključnih stvari u opoziciji. 

“Umjesto što svaki pojedinačni potez neke od stranaka iz opozicije koji nam se ne dopada proglašavamo izdajom, moramo sjesti i dogovoriti se. Niti je izdaja sve što nam se ne dopada, niti više ima šta da se izda u Crnoj Gori”, naveo je Danilović. 

Funkcioner Građanskog pokreta URA Rade Milošević podsjetio je da je ta partija, odnosno njen lider Dritan Abazović, još u julu predložila da zajednički kandidat opozicije treba da bude žena. On je dodao da mu je drago da u opoziciji ima kolega koje dijele takvo mišljenje. Milošević je za “Vijesti” kazao da u strukturi članstva URA ima više žena nego muškaraca. 

“I to ne zbog kvota, već zbog toga što vjerujemo da žene i te kako mogu doprinijeti na političkoj sceni, jer su stabilnije, smirenije”, rekao je Milošević.

On je naveo da u toj partiji vjeruju da bi žena kao kandidat za predsjednika pobijedila bilo kojeg kandidata DPS-a.  

“Mislim da bi za Crnu Goru bilo ljekovito da izađemo iz patrijarhalnih okova i da kandidat za predsjednika bude žena”, kaže Milošević. 

Danilović je kazao da je manje važno da li je kandidatkinja  osoba sa političkim iskustvom ili neka od javnih ličnosti sa dokazanim znanjem i hrabrošću iz javnog života. 

“Blagovremen dogovor i odluka oko toga djelovala bi ljekovito na sve nas i doprinijela ujedinjenju Crne Gore. Toliko možemo i lako i brzo samo ako želimo. Potom će sve biti lakše“, zaključio je Danilović.

Direktorka Centra za ženska prava, Maja Raičević kazala je da je raduje to što je već nekoliko crnogorskh političara pozitivno izjasnilo u pogledu predlaganja žene za zajedničku kandidatkinju opozicije na narednim predsjedničkim izborima. 

“Moram priznati da sam iznenađena da je među njima i gospodin Danilović koji nije podržao incijativu Centra za ženska prava i još 17 nevladinih organizacija kojom smo 2013. godine tražili uvođenje kvota za veće političko učešće žena u Zakon o izboru odbornika i poslanika”, kazala je Raičevićeva.  

Iako, kako kaže Raičevićeva, ona želi da vjeruje da je ovakav stav rezultat lične i političke zrelosti crnogorskih političara, nije zanemarljiv uticaj rezultata nedavnih anketa sprovedenih među građanima Crne Gore. 

“Među kojima ima sve više onih koji bi, razočarani aktuelnom političkom situacijom i prateći dosljednost ženskog aktivizma i nedavne primjere njihove građanske hrabrosti, svoje povjerenje prije poklonili predsjedničkoj kandidatkinji, nego kandidatu”, rekla je  Raičevićeva.

Ona je kazala da je krajnje vrijeme da autonomna i kredibilna žena postane prva crnogorska predsjednica i pozvala lidere političkih partija da podrže ovaj predlog.

Perović jedina žena na čelu parlamenta

U Vladi Crne Gore žene upravljaju sa četiri resora. Marija Vučinović je ministarska bez portfelja, Dragica Sekulić ministarka ekonomije, Sanja Damjanović ministarka nauke, a resor javne uprave vodi Suzana Pribilović.

Jedina žena potpredsjednica Vlade od nezavisnosti Crne Gore bila je Azra Jasavić i to u vladi izbornog povjerenja. U crnogorskom parlamentu trenutno sjedi 19 poslanica, a od 14 skupštinskih odbora žene su predsjednice u svega tri radna tijela.

Jedina predsjednica Skupštine u istoriji Crne Gore bila je Vesna Perović.

Vijesti

1 komentar

  1. Ha ha… I was just surfing around and took a glance at these remarks. I can’t believe there’s still this much interest. Thanks for writing about this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com