Početna » ŽIVOT + » Djeca i roditelji » ODBILI VAKCINACIJU DJECE: Pokrenuti postupci protiv 38 roditelja

ODBILI VAKCINACIJU DJECE: Pokrenuti postupci protiv 38 roditelja

 

Zdravstveno sanitarna inspekcija je na osnovu obavještenja domova zdravlja, u periodu od prvog januara do prvog avgusta podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece prema kalendaru vakcinacije, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, pišu Dnevne novine.

Posljednjih mjesec dana u medijima se često mogao čuti apel direktora Doma zdravlja Nebojše Kavarića upućen roditeljima da ne odbijaju da vakcinišu djecu, jer “vakcina je jednako zdravlje”, a odbijanje vakcinacije, kako je isticao, znači sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite, ugrožavanje života, onemogućavanje savjesnog liječenja.

“U avgustu ove godine, Dom zdravlja Podgorica je pisano obavijestio zdravstvenu inspekciju da je 29 roditelja odbilo vakcinaciju djece. Protiv roditelja će se pokrenuti postupak shodno zakonu”, navode iz Uprave.

Po prijemu dopisa iz Doma zdravlja, zdravstveni inspektor vrši inspekcijski nadzor uvidom u medicinsku dokumentaciju, te na osnovu činjeničnog stanja sačinjava zapisnik i podnosi zahtj ev za pokretanj e prekršajnog postupka protiv roditelja i staratelja koji su odbili vakcinaciju djece, pojasnili su iz Uprave.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura, a visinu kazne određuju sudovi.

Podsjetimo, Kavarić je ranije saopštio da tek nakon nekoliko pokušaja stručnjaka da ubijede roditelje da treba da vakcinišu djecu Dom zdravlja pokreće proceduru kažnjavanja, upravo zato što se odbijanje vakcinacije tretira kao sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite drugom licu, u ovom slučaju djetetu. Kako je istakao, problem se ne rješava ako se roditelj kazni novčanom kaznom od 500 eura, jer “nikako ne smiju da pomisle da će platiti kaznu od 500 eura i da su time sve završili i da ne moraju da vakcinišu dijete”

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, nastavlja se pad vakcinacije MMR vakcinom. Od 7.814 djece rođene 2015., njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. U Podgorici MMR vakcinu nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine.

Dnevne novine

Check Also

STRAVIČNA TRAGEDIJA: Stradala djeca od jednu, dvije i četiri godine

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Tramp iznenada okončao odvajanje djece i roditelja: “Nisam želio da porodice budu razdvojene”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *