PODGORICA: Roda odmara u dvorištu Kliničkog - Volim Podgoricu

PODGORICA: Roda odmara u dvorištu Kliničkog

Roda koja je počela selidbu ka Africi prethodnih dana odmara u dvorištu Kliničkog centra ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju.

 

Naime, kako su saoštili iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica,  jedna bijela roda odmara se u dvorištu bolnice, često i na samom parkingu prikupljajući energiju da nastavi dalek put ka Africi.

„Njeno prisustvo obradovalo je kako zaposlene tako i pacijente, upravo zbog simbolike koju ova vrsta nosi“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra su naveli kako je poznato da su migracije jako iscrpljujuće za ptice, stoga nije ni čudo što su rode, koje su već započele seobu ka Africi, za odmor izabrale dvorište KC-a u Podgorici, uzimajući u obzir činjenicu da se u blizini nalazi i rijeka Morača kao izvrstan izvor hrane.

„Pored ove rode ispred Instituta “Simo Milošević” u Igalu, primjećene su još dvije jedinke i to ovogodišnji mladunci, koje su takođe usljed iscrpljujućeg puta, zastale da odmore“, dodali su oni.

Rode su ptice urbanih sredina, tako da ih nije čudno sresti u naseljima i u blizini ljudi. Ipak apelujemo na građane da im se ne približavaju, ali da im mogu ostaviti hranu i to isključivo ribu kojom se i inače hrane, a izbjegavati hljeb.

„Kada su rode u pitanju, tekuća godina je bila jedna od najzanimljivijih u skorijoj prošlosti pa su tako posmatrane na više lokacija, od kojih je posljednja  posjeta bila na prostoru Zagoriča u julu. Na proljećnoj migraciji prvo je iznenadilo veliko jato od 20 roda na prostoru Budoških bara kod Nikšića, a zatim i sporadično pojavljivanje u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama“, navodi se u saopštenju. 

Roda je, kako se dodaje, vrsta koja više ne gnijezdi u Crnoj Gori, nakon uginuća Perka i Perke, poznatih stanovnika koji su četiri godine gnijezdili u Polimskoj ulici u Beranama.

„Istorjski podaci govore da je nekada ova ptica gnijezdila u većem broj na prostoru Ulcinja uz rijeku Bojanu kao i u okolini Skadarskog jezera gdje je čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser bilježio 60 aktivnih gnijezda. Ova godina nagovještava svijetlu budućnost kada su rode u pitanju. Ohrabruje i mladi par koji je ove godine naselio gnijezdo Perka i Perke u Beranama, na platformi koju je postavio CZIP u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, zahvaljujući kojoj smo postavili i video monitoring najpoznatijeg gnijezda u zemlji“, poručuju iz Centra.

Ove godine kao dodatna podrška za oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, postavljene su još dvije platforme, jedna u blizini postojeće u Beranama koju je finansirala Opština Berane, a druga u Bijelom Polju, u dvorištu OŠ Pavle Žižić, finansirana od strane Opštine Bijelo Polje. Obje platforme postavljene su uz pomoć kompanije CEDIS.

 (Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com