PODGORICA: Virusi napunili ambulante - Volim Podgoricu

PODGORICA: Virusi napunili ambulante

 

 

Stomačni virusi aktuelni su krajem ljeta i početkom jeseni, pa ovih dana zbog problema izazvanih njima ljekarsku pomoć zatraži trećina od ukupnog broja pacijenata. Riječ je o uobičajenoj pojavi za ovo doba godine čiji su, kazala je za Dnevne novine doktorica podgoričkog Doma zdravlja Adela Frljučkić, simtomi ali i dužina trajanja individualni.

 

“Od 10 pacijenata tri ili četiri imaju probleme izazvane stomačnim virusima sa simptomima koji variraju od blagih do izrazito izraženih. Blagi su grčevi u stomaku, nagon na povraćanje, nadimanje, a izraženi proliv, povraćanje, visoka temperatura, mučnina, bol”, kazala je dr Frljučkić i naglasila da je važno voditi računa da osoba ne dehidrira.

S obzirom da stomačne infekcije izazivaju virusi, kako je objasnila, riječ je o bolesti prljavih ruku pa je higijena, odnosno često pranje ruku ključno za prevenciju.

“Preventiva je ključna a, osim redovnog pranja ruku, podrazumijeva korištenje svježeg voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina i mliječnih proizvoda, pravilno rukovanje hranom i izbjegavanje kontakta sa oboljelom osobom”, kazala je Frljučkić.

Ukoliko do simptoma ipak dođe onda je, ističe, potrebno uzimanje probiotika i sprovođenje crijevne dijete.

“Crijevna dijeta podrazumijeva uzimanje dva do tri litra vode ili čaja na način što se svakih 10 15 minuta popij e po nekoliko gutljaja, a od hrane dozvoljena je kuvana riža i krompir, integralni keks i dvopek”, rekla je Frljučkić.

Probiotik treba uzimati i dijetu sprovoditi od, kako je kazala, prvog dana do ozdravljenja i još 14 dana nakon toga.

“Trajanje simptoma je individualno, pa kod nekog traju dva dana, kod nekog pet, a kod nekog 10. Kad god da simptomi prestanu potrebno je nastaviti sa uzimanjem probiotika i sprovođenjem crijevne dijete još 14 dana da bi se obnovila crijevna flora”, savjetovala je Frljučkić.

Za to vrijeme, kako je istakla, treba izbjegavati meso, mlijeko i mliječne proizvode, alkohol, gazirana i pića bogata kofeinom.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com