U blokadi računi 52 advokata - Volim Podgoricu

U blokadi računi 52 advokata

Računi 52 advokata i dalje su blokirani za blizu 270.000 eura, a rekorder u dužini blokade je advokat Ilija Zivković čiji račun je u „crvenom“ 5.777 dana ili blizu 16 godina za svega 618 eura, piše Pobjeda.

 

Prvo mjesto po visini duga u ovoj branši, sudeći po podacima Centralne banke, zauzima njegov kolega Dragan Đurasović, koji je blokiran za 78.167 eura blizu 11 godina.

Na drugom mjestu je advokatska kancelarija Jovanka Mijanović sa blokadom od 44.343 eura preko sedam godina ili 2.625 dana.

Treće mjesto pripada advokatu Ljubomiru J. Markoviću, sa 18.873 eura gotovo tri godine, a četvrto advokatskoj kancelariji Lekić sa 18.604 eura za blizu dvije godine.

Ovi posljednji avgustovski podaci Centralne banke pokazuju da više od polovine advokata koji su bili u blokadi nije iskoristilo mogućnost reprograma duga koji im je omogućio Zakon o reprogramu koji je usvojen početkom ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović kaže da je upoznat da jedan broj advokata nije vratio dug, odnosno iskoristio ponudu koja im je omogućena Zakonom o reprogramu poreskog duga.

 

“Nesporno je da dug postoji. Imao sam i komunikaciju sa pojedinim od tih advokata koji su i dalje blokirani. Pokušao sam da utičem na njih da pokušaju da vrate dug, ali efekat nije veliki. Postoji jedan broj advokata čiji je obim posla veoma mali zbog njihove starosne dobi, zdravstvenih problema. Pojedini zbog nedovoljne afirmisanosti imaju malo posla i sve to zajedno postaje veliki problem. Nadam se, ipak, da ćemo naći neko rješenje, da će u Poreskoj upravi uzeti u obzir sve te okolnosti i način poslovanja i da će im dati neku šansu makar im ostaviti rok da izmire obaveze i da im računi budu deblokirani”, kaže Begović.

Pokušaću, kaže on, da kao predsjednik Advokatske komore intervenišem i da nađemo način za sanaciju tog problema, da im se odblokiraju računi, a oni da vraćaju dug.

“Od advokata ću tražiti da i oni nađu način da dio duga uplate, a trebalo bi pokazati dobru volju i u Poreskoj upravi zbog velikog broja advokata i malog obima posla”, smatra predsjednik Advokatske komore.

Pobjeda podsjeća da se veliki broj advokata prijavio za reprogram uplatili su jednokratno 10 odsto ukupnog duga, plaćaju ratu i uredno izmiruju tekuće obaveze, jer je po ranijim podacima Poreske uprave dug advokata na kraju 2015. iznosio šest miliona eura.

Begović kaže da je većina advokata prijavila reprogram i da su im u toj situaciji oproštene kamate.

“Mogućnost reprograma je urodila plodom. Na taj način su vratili dug državi i olakšali svoju finansijsku situaciju. Nažalost, dio advokata nije platio dug, odnosno nisu prihvatili reprogram. Oni imaju probleme objektivne a u nekim slučajevima i subjektivne prirode otvoreno”, kaže Begović.

Sitan dug bez komentara

Iz posljednjeg, avgustovskog spiska blokiranih koji je objavila CBCG vidi se da pojedini advokati dozvoljavaju da su godinama blokirani za sitan novac.

Advokat Vesna Bošković, recimo, blokirana je za 9,12 eura blizu 14 godina, njen kolega Radoje Kandić za 13,3 eura 84 dana, a Đorđe Maraš za 15 eura blizu dvije i po godine ili 885 dana. Sličnih primjera ima još.

Begović kaže da ne bi komentarisao to što na spisku blokiranih Centralne banke ima advokata koji nepunih deset eura nijesu platili blizu pet hiljada dana.

“To zaista ne bih komentarisao. Radi se o nekoj apsurdnoj situaciji. Nevjerovatno je da neko godinama ne plati tako sitan račun i da bude blokiran za toliko. To nije za komentarisanje. Ne znam koji je razlog niti koji su motivi takvog ponašanja”, kaže Begović i ističe da Advokatskoj komori i njemu lično problem to što pojedini advokati imaju veći poreski dug.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com