NE BACAJTE STARE TELEFONE! Ovo je prilika za novi biznis! - Volim Podgoricu

NE BACAJTE STARE TELEFONE! Ovo je prilika za novi biznis!

Kako električni automobili postaju dio sadašnjosti, tako sve više kompanija uviđa dobru poslovnu priliku u zbrinjavanju i recikliranju baterija iz tih vozila.

Već sada su male litijumjonske baterije u nizu uređaja, od pametnih telefona do električnih četkica za zube, pravi rudnici vrijednih metala i minerala.

Prema podacima konsultantske kuće “Roskill”, samo se 2015. u nekorišćenim litijumjonskim baterijama nalazilo metala vrijednih dvije milijarde dolara, prenosi bosanski Capital. Gotovo sve te baterije završavaju na otpadu ili leže neiskorišćene u starim uređajima.

Problem će postati još izraženiji kada korišćenje električnih automobila postane masovnije. Naime, takve su baterije daleko veće, traju od osam do deset godina, a do 2025. činiće 90 odsto tržišta litijumjonskih baterija. 

Procjene “Roskilla” govore da će to povećati potražnju za litijumom za četiri puta, a za kobaltom više od dva puta. Radi se o dva osnovna metala u proizvodnji litijumjonskih baterija. 

Inače, cijena kobalta je samo ove godine skočila 80 odsto. Adžej Kohar, suosnivač i izvršni direktor kanadskog startupa “LiCycle”, procjenjuje da bi do 2030. globalno trebalo da reciklira 11 miliona tona litijumjonskih baterija. 

Ali, da bi firma bila profitabilna, mora reciklirati gotovo sav materijal koji se nalazi u baterijama. Kohar tvrdi da već sada može da “izvuče” do 90 odsto materijala, uključujući litijum, kobalt, bakar i grafit. 

Problem s tom vrstom baterija jeste što ne postoji standardizovani postupak njihovog recikliranja. “Svako koristi svoju sopstvenu formulaciju”, ističe Linda Gejns, analitičarka američkog Centra za saobraćajna istraživanja. 

Da postupak nije jednostavan, govori i primjer belgijske firme “Umicore”, jednog od pionira recikliranja litijumjonskih baterija. 

“Umicore” se tim poslom bavi od 2006. godine. Firma trenutno radi na pilotprojektu recikliranja baterija iz električnih automobila kako bi se pripremila za “značajne količine” takvih baterija u budućnosti. Ipak, u američkoj firma “OnTo Technology” optimistično gledaju na budućnost. 

“Do 2025. to će sigurno biti snažna industrija. U sljedeće tri godine najvažnije je naučiti kako unaprijediti postupak reciklaže i te materijale vratiti nazad u proizvodnju”, kaže osnivač firme Steve Sloop. 

Linda Gejns smatra kako je pitanje koliko će industrija baterija biti voljna da koristi reciklirane materijale. 

U tome može pomoći zakonska regulativa. Za sada samo Kina i Evropska unija imaju regulativu koja traži da se proizvođači automobila pobrinu za reciklažu baterija.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com