Vučić u Sarajevu: BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja - Volim Podgoricu

Vučić u Sarajevu: BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja

Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, izjavio je u Sarajevu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi N1. 

“Ne slažemo se uvijek u svemu, ali naši odnosi su otvoreni i iskreni”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je sa članovima Predsjedništva BiH dogovoreno da dvije zemlje sve probleme rješavaju razgovorima.

“Najvažnije je da kažem – bez obzira što znam da mnogi neće u to da povjeruju i da se poneki koji su glasali za mene neće obradovati – došao sam u Sarajevo da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Srbija, prema njegovim riječima, svoje prijateljstvo pokazuje kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

“Moja riječ da je neko prijatelj nije floskula ni forma. Moja riječ ima značenje. Izgovorio sam je ne samo kao Aleksandar Vučić, nego kao predsjednik Srbije. Što se tiče odnosa Srbije prema BIH budite mirni i spokojni”, rekao je Vučić i podvukao da Srbija BiH neće praviti nikakve probleme, prenosi N1.

Za Beograd je, kako je rekao, najvažnije da se tri naroda u BiH dogovaraju i da se poštuje Dejtonski sporazum. “Ne miješamo se, sve drugo je na njima”, rekao je Vučić.

Srbija, kako je rekao Vučić, završava formiranje Komisije za granice i uvjeren je da će razgovori o formiranju konačne granice između dvije zemlje biti “dramatično ubrzani”. Podsjetio je da je ostalo neriješeno pitanje još tri odsto granice i poručuje da su dvije zemlje blizu pronalaska rješenja.

U Sarajevu se danas razgovaralo i o trgovini, turizmu i infastrukturnim projektima.

Kada je riječ o brzom putu od Beograda do Sarajeva, Vučić je rekao da je Srbija već spremna da potpiše ugovor o izgradnji 31 km autoputa od Čačka do Požege, a da odatle ostaje još 60 km do Kotromana, što je Srbija spremna sama da izgradi.

“Pitanje trase (na njenoj teritoriji) je za BiH. Prihvatićemo svako rješenje. Za nas je važno da spojimo Beograd i Sarajevo, ali i Sjenicu i Sarajevo, i Beograd i Trebinje”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio i izgradnju brzog puta do Bijeljine koji bi potom bio nastavljen do Tuzle.

Vučić je podsjetio i da trgovinska razmjena Srbije i BiH iznosi 1,5 milijardi eura, i da je BiH prvi trgovinski partner Srbije u regionu. Uvjeren je da bi trgovinska razmjena u budućnosti mogla da dostigne i dvije milijarde eura, a poslije toga, kako kaže, niša drugo više ne bi bilo važno, više ne bi bilo političkih igara, već bi prioritetni cilj svima bio da se očuvaju stabilnost i mir.

Rekao je i da ne može odmah da se ide na carinsku uniju u regionu, ali je uvjeren da bi balkanska šestorka kroz jačanje ekonomske saradnje, mogla sebe da predstavi kao novu snagu u Evropi u više brzina.

“Razgovarali smo o uklanjanju svih mogućih barijera u trgovinskoj razmjeni. Razgovaraćemo o ukidanju vancarinskih nameta, da pokušamo da napravimo protok robe, ljudi i kapitala najbržim u savremenom dobu”, poručio je Vučić.

On je najavio i da bi članovi Predsjedništva BiH do kraja godine trebalo da posejte Beograd, kao i mogućnost da tom susretu prisustvuju i pojedini evropski zvaničnici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com