ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Crnoj Gori eksploziv na dohvat ruke - Volim Podgoricu

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Crnoj Gori eksploziv na dohvat ruke

Brojni primjeri obračuna kriminalnih grupa crnogorskog podzemlja pokazali su da su eksplozivne naprave postale omiljeno oruđe u likvidacijama. Međutim, nedavno su, u veoma kratkom vremenskom razmaku, stradala tri lica koja su namjeravala da ih podmetnu pojedincima koji je trebalo da postanu žrtve ubistva.

Prvi slučaj se desio u Tivtu, kada su Nikšićani Milan Peković i Boško Božović, obojica u ranim dvadesetim, poginuli dok su sklapali eksplozivnu napravu kojom je trebalo da, prema pretpostavkama istražitelja, nekoga likvidiraju.

Drugi slučaj se desio na Cetinju. Prije samo nekoliko dana, tridesettrogodišnji Cetinjanin Marko Martinović poginuo je dok je, prema sumnjama istražitelja, pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod automobila sugrađanina Vasilija Vujovića.

Međutim, ovo su samo posljednje epizode u dugom nizu pokušaja ubistava koje se obično pripisuju sukobljenim kriminalnim klanovima u Crnoj Gori.

Brojnost uspjelih i neuspjelih likvidacija pomoću eksplozivnih naprava ukazuje na činjenicu da je eksploziv u Crnoj Gori veoma dostupan iako je privrednom eksplozivu pristup veoma ograničen, a zakonit način da se nabavi vojni eksploziv – ne postoji.

Kako je, onda, moguće da se u kriminalnim obračunima tako lako i često poseže za eksplozivom.

Sudski vještak za eksplozije i eksplozivna sredstva Radovan Popović naglašava da to nijesu formacijska sredstva.

“Do njih je skoro nemoguće doći. Tu se radi o improvizovanim uređajima. Koriste se elektronske ogrlice za dresuru pasa kojima se može upravljati sa više desetina metara, uređaji za daljinsko otvaranje automobilskih vrata, preko interneta možete potpuno legalno da naručite uređaj za daljinsko upravljanje vatrometom. To su sve improvizovani upaljači. Prepravljeni industrijski proizvodi za potpuno druge namjene. Zato su veoma nesigurni”, kaže Popović.

Ako se razni daljinski upravljači namijenjeni za druge svrhe lako i legalno nabavljaju, kako se nabavlja sam eksploziv?

Sudski vještak Radovan Popović kaže da se, za razliku od upaljača, do eksploziva dolazi na nezakonit način, a da je njegovo porijeklo iz rata devedesetih, te da u Crnu Goru dolazi i iz drugih država: Bosne i Hercegovine, Albanije…

Zloupotreba eksploziva u Crnoj Gori je mnogo šira od kriminalnih klanova i njhovog načina naplate računa likvidacijama ljudi.

Iako masovan pomor ribe bacanjem eksploziva u more, skoro ima folklorni status, od ovog “običaja” opasnost ne prijeti samo ribama, već i ljudima.

Predsjednik ulcinjskog ribolovačkog kluba “Neptun” Zoran Dočić kaže da je javna tajna da eksploziv dolazi iz domaćih kamenoloma, a da je do prije godinu dana dolazio i iz Albanije, te da to nikad nije kontrolisano.

“Cijena mi nije poznata, ali je sigurno da nije visoka jer eksploziv može svako da nabavi, uključujući i fitilje i kapsle. Ja sam razgovarao sa jednim minerom koji kaže da uvijek može da stavi ‘sa strane’ polovinu količine trebovane za miniranje koju potom proda na crno”, navodi Dočić.

Iako su pitanja Upravi policije poslata prije četiri dana, Radio Slobodna Evropa nije dobio odgovore na pitanja u vezi sa nezakonitim korišćenjem eksploziva i broja poginulih tokom izvršenih krivičnih djela u kojima je korišćen eksploziv.

Zoran Dočić iz Ulcinja koji se već godinama bori za suzbijanje korišćenja eksploziva u ribolovu više puta je ponovio da su informacije o eksplozivu i ljudima koji ga zloupotrebljavaju “javna tajna”.

Policija, međutim, ne uspijeva da eksploziv zaplijeni, a prekršioce zakona pohapsi.

“Policija je ranije imala plan da pretrese kuće ‘dinamitaša’. Mi znamo da oni ne drže eksploziv u kućama, već po stijenama na moru, pa je akcija pretresanja propala. Podsjetiću da je tokom ljetošnjih požara eksplodiralo nekoliko maslina u kojima se nalazio skriveni eksploziv i koliko je to otežavalo gašenje požara. Prije mjesec i po, u Budvi je nađena ‘marmelada’ – ručno pravljen eksploziv miješanjem određenih sastojaka. Ta se marmelada baca u more po 500-600 grama. Znam za slučaj kada je u kanti ‘Jupola’ na dubinu od 40-50 metara spušteno nekoliko desetina kilograma ‘marmelade’ kada je pobijeno stotine kilograma ribe”, ispričao je Dočić.

 (Radio Slobodna Evropa)

3 komentara

  1. hello!,I love your writing very a lot! share we keep in touch extra approximately your article on AOL? I need a specialist on this area to resolve my problem. Maybe that is you! Looking ahead to peer you.

  2. Do you really think like that as you wrote in your post? Because i`ve got different opinion about that. I don`t know if i can write here about it but if you want to ask me about someting just write to me. Nice blog

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com