PZP za izgubljen spor platio 11.581 euro - Volim Podgoricu

PZP za izgubljen spor platio 11.581 euro

Pokret za promjene (PzP) refundirao je više od 11.581 eura troškova građanima koji su izgubili spor protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je prije šest godina pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv EPCG-a, po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži.

Iako je preko 200 građana podnijelo tužbe, osnovni sudovi su odbili kao neosnovane nakon čega je EPCG tražila da građani snose sudske troškove. Građani su nakon toga od lidera Pokreta tražili da partija plati troškove umjesto njih, što je Medojević prihvatio.

“Veliki broj građana 2010. i 2011. godine obraćao se PzP-u za pravnu pomoć u nadoknadi nelegalno obračunatih i naplaćenih troškova za električnu energiju od Elektroprivrede. Kako je presuđeno da troškove sudskih postupaka snose građani, to je odlučeno da Partija izvrši refundacija istih”, piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), pozivajući se na odluku Predsjedništva PzP-a iz aprila 2014.

U izvještaju DRI se navodi da je novac isplaćen u vidu donacija, kao i da su za 28 građana isplaćeni iznosi od 65 do 1.149 eura. Navodi se i da je članica Demokratskog fronta prošlu godinu završila u minusu od gotovo 66.500 eura.

U izvještaju se ističe da je PzP u toku 2016. imao prihode od nepunih 503.200 eura, ali su troškovi Medojevićeve partje iznosili gotovo 570.000 eura. PzP je dobio pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj ali uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja.

DRI, između ostalog, preporučuje partiji da realnije planira prihode i rashode, da evidentira sve troškove na osnovu prave i potpune dokumentacije, da ne vrši avansno plaćanje, ali i da putem reversa zadužuje lica kojima ustupa na korišćenje opremu.

Ta preporuka tiče se, kako se navodi, ustupanja tablet računara, koje je PzP kupio za potrebe kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore. U izvještaju se navodi da je PzP tokom 2016. kupila 935 tablet računara koji su koštali 103.585 eura, kao i da u postupku revizije nije prezentiran dokaz na osnovu kojeg se moglo zaključiti kome su dati na korišćenje navedeni tableti.

U izveštaju DRI se ističe i da je PzP prošle godine iz partijske kase isplatila 6.705 eura za dnevnice stranačkim aktivistima za rad na terenu. Pojašnjava se da je novac isplaćivan preko putnih naloga za 78 aktivista u iznosu od 45 do 90 eura. U izvještaju se upozorava i da je Medojevićeva partija iz blagajne gotovinski isplatila 2.047 eura koji nijesu dokumentovani. Za troškove smještaja isplaćeno je 1.210, za gorivo 5.330, a za reprezentacije 845 eura.

 (Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com