EUROMOST: “Veterinarski inspektor prikriva da “Franca” i “Eko meso” bacaju životinjski otpad u rijeku” - Volim Podgoricu

EUROMOST: “Veterinarski inspektor prikriva da “Franca” i “Eko meso” bacaju životinjski otpad u rijeku”

Inspeksijski nadzor je utvrdio da se od strane mesnih prerađivača otpadne vode u Lim ispuštaju bez odgovarajuće saglasnosti, pa je očigledno da je veterinarski inspektor iz Bijelog Polja pokušao da prikrije nezakonito ispuštanje otpadnih voda i životinjskog otpada u Lim od strane firmi “Mesopromet – Franca” i “Eko-meso”, kada je medijima kazao da one rade u skladu sa svim propisima, navode iz NVO Euromost.

Ova NVO poziva Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da ispita rad svog inspektora u Bijelom Polju, ako je pokušao da zataška ispuštanje životinskog otpada, kao i životinjske krvi u Lim.

Postavlja se pitanje – navode – kako ovaj veterinarski inspektor pomenute firme tek kontroliše prilikom uvoza mesnih proizvoda.

Podsjećaju i da je predstavnik kompanije “Mesopromet – Franca”, u sklopu koje posluje firma “Eko-Meso”, dao izjavu inspektoru za vode Draganu Šekularcu, u kojoj je rečeno da im je Veterinarska uprava dozvolila da, naknadno nakon ispuštanja ogromne količine krvi, postave velike cijevi do korita Lima, pa stoga traže od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da odgovore kako je moguće odobriti postavljanje cijevi do korita Lima, kada je inspektor za vode donio rješenje kojim se ovoj firmi naređuje da pribave vodne uslove i vodnu saglasnost, koje uključuje i uklanjanje ispusnih cijevi. Takođe, pitaju i da li je možda i Upravina nadležnost Odsjek za inspekciju za vode.

Foto Euromost

-Pitamo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – za koga oni rade? Da li rade shodno Zakonima i propisima, ili radi nečijeg interesa? Zašto se još niko iz ove Uprave do sada nije javno oglasio, kao da nikom nijesu bitni životi i zdravlje građana Bijelog Polja i naše djece, koja se tokom ljetnih dana kupala u Limu, dok se pored njihovog inspektora ispuštala ogromna količine životinjske krvi i razne hemikalije?,  navodi se u saopštenju Euromosta.

Oni su pozvali nadležne da odgovore – kako to da se godinama krv i životinjski otpad ispuštaju u Lim bez prisustva veterinarskog inspektora, koji je obavezan da prisustvuje bilo kakvom ispuštanju mesnih prerađivača u Lim, ističući da veterinarski inspektor navodno nema saznanja da se kod pojedinih mesnih prerađivača pale kosti u krugu tih firmi u kasnim satima.

Euromost je podnio i prijave Inspekciji za zaštitu prostora i građevinskoj inspekciji protiv kompanije “Mesopromet – Franca” za devastaciju obale Lima, kao i vršenje građevinskih radova na državnom zemljištu bez bilo kakve dozvole.

FOTO: Sjevercg.me

-O novim slučajevima smo opet obavijestili delegaciju EU koja nam je odgovorila da su o cijelom slučaju informisali sve relevantne organe vlasti i da je ovo pitanje privuklo pažnju Delegacije EU u Crnoj Gori.Takođe, kazali su da Evropska unija pridaje veliku važnost veterinarskim standardima i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori i da budemo sigurni da će nastaviti da prate aktivnosti nadležnih državnih organa u Crnoj Gori, kao i razvoj u ovoj oblasti. Mi nemamo ništa protiv bilo kojeg mesnog prerađivača i uvijek smo spremni da ukažemo na značaj njihovog poslovanja, ali im nećemo dozvoliti da to rade na štetu životne sredine, Lima koji je od državnog značaja i zdravlja naših sugrađana, zaključili su iz Euromosta.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com