NA RAZORENOM SV.MARTINU: Evakuišu samo Amerikance, ostavljaju i DJECU na milost naletu novog uragana - Volim Podgoricu

NA RAZORENOM SV.MARTINU: Evakuišu samo Amerikance, ostavljaju i DJECU na milost naletu novog uragana

Britanske turiste koji su se našli u nevolji na karipskom ostrvu Sveti Martin koje je pogodio uragan Irma, holandski vojnici su odbili da prime u poslednji američki avion pre nego što se uragan Hose spusti na to područje, piše londonski “Telegraf”.

Dok je uragan Irma pustošio ostrvo ostavljajući iza sebe prizore apokaliptičnog uništenja, dva britanska para su osjetila olakšanje kada su ugledali holandske vojnike u džipovima kako pristižu u pomoć turistima koji su ostali u ruševinama hotela.

Međutim, njihovo olakšanje se pretvorilo u preneraženost kada su vojnici odbili da ih prime – iako je u njihovim vozilima bilo praznih mjesta – i to samo zato što nisu državljani SAD, navodi britanski dnevnik.

Konvoj džipova holandske vojske stigao je u subotu do uništenog hotela, u kojem su i Britanci odsjeli, da spasu stotine ljudi i ukrcaju ih na avion prije nego što uragan Hose pogodi ostrvo.

“Bilo je slobodnih mjesta u džipovima, ali je njima rečeno da ne mogu da uđu jer nisu američki državljani, a da sa britanskom vladom ne postoji aranžman”, objašnjava “Telegrafu” brat Britanke koja se našla u nezavidnoj situaciji.

Bankarska službenica Liz Džekson (33) i njen partner Kreg Gest (34) iz Barnslija, koji su se na holandskom dijelu ostrva, gdje su otputovali na “odmor iz snova”, našli u nevolji zajedno sa parom iz Notingema, kažu da se sada osjećaju napuštenim, ne samo od strane Amerikanaca, već i sopstvene vlade.

Kada je Irma u srijedu pogodila ostrvo i razorila njihov hotel, luksuzni “Rojal palm bič” u zalivu Simpson, odnoseći vrata i prozore njihovog apartmana s pogledom na more, dva britanska para su do subote ostala sa samo jednom flašom vode, bez hrane i struje, pri čemu su pljačkaši naoružani mačetama harali unaokolo pustošeći kuće i hotele.

Nakon što je konvoj holandskih vojnih džipova otišao bez njih, par se uputio ka oštećenom aerodrom u nadi da će ipak nekako uspjeti da se ukrcaju u vojni avion i napuste ostrvo, ali su tamo još jednom dobili odgovor zvaničnika da se ne mogu naći među evakuisanima.

“Imamo samo letove za Amerikance. Oni odlučuju koga će prihvatiti. Možemo da šaljemo samo američke državljane u ovom trenutku”, rekao im je holandski zvaničnik, koga su tom prilikom snimili.

Avion je poletio u subotu uveče, a oni su ostali na aerodromu ne usuđujući se da izađu na opasne ulice niti da uđu u ono što je ostalo od njihovog hotela.

Nisu sami – sa njima je još jedan britanski par, ali i porodica sa Antigve, čija petogodišnja ćerka nije mogla da se ukrca u avion jer nije imala američko državljanstvo kao njeni roditelji.

Forin ofis navodi da beznadežno pokušava da uspostavi kontakt sa dva britanska para, ali neimenovani izvor kaže da se ne očekuje da će pomoć Britanije na Sveti Martin stići prije ponedjeljka, a za to vrijeme će drugi uragan, pod nazivom Hose, pogoditi istu oblast.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com