Naš Pavle je jedan od dvoje IZ CIJELOG SVIJETA koji je dobio ovu švajcarsku stipendiju - Volim Podgoricu

Naš Pavle je jedan od dvoje IZ CIJELOG SVIJETA koji je dobio ovu švajcarsku stipendiju

Talentovani i pametni mladi ljudi uvijek pronađu put do uspjeha, a da je tako, pokazuje i primjer osamnaestogodišnjeg Pavla Kovačevića, koji je poslije tri godine u Gimnaziji “Miloje Dobrašinović”, svoje školovanje nastavio u Švajcarskoj.

Naime, mladi Kovačević, uspio je da ispuni sve neophodne uslove, položi testove i obezbijedi sebi školovanje u jednoj od najboljih obrazovnih ustanova u Švajcarskoj.

Kako je kazao za Radio Bijelo Polje, odlučio je da aplicira za stipendiju, iako je znao da je dobijaju samo dva učenika iz cijelog svijeta, a kako se i pokazalo – Pavle se našao među najboljima.

“Naišao sam na konkurs i odlučio da pokušam, bio sam svjestan toga da će biti teško, ali sam to ujedno vidio kao nevjerovatnu šansu za moje usavršavanje. Morao sam proći niz intervujua, polagati testove iz engleskog jezika, kao i matematike, ali uspio sam. Mnogo sam radio, učio i trudio se, sada se to isplatilo i ostvario sam svoj cilj”, istakao je Kovačević.

Pavle je već dvije nedjelje u Švajcarskoj, gdje svakodnevno pohađa nastavu, a kako kaže, iako je princip obrazovnog sistema drugačiji, već je uspio da se navikne.

“Sva predavanja su na engleskom jeziku, na početku je bilo malo neobično, ali sada mi je sve to već normalno. Jako sam zadovoljan, uslovi za nastavu su odlični i siguran sam da ću u naredne dvije godine, koliko mi i traje stipendija, mnogo napredovati i steći kvalitenu osnovu za buduće usavršavanje. Pored besplatnog dvogodišnjeg školovanja, stipendija mi obezbjeđuje i besplatan smještaj u internatu, kao i prevoz i hranu”, pojasnio je Kovačević, istakavši da planira da i fakultetsko obrazovanje nastavi u Švajcarskoj.

30 08 kovacevic

Pavle Kovačević je i ranije prepoznat kao uspješan đak, više puta postizao je odlične rezultate na takmičenjima iz matematike, kako na opštinskim, tako i na državnim. Dva puta je osvojio maksimalnih 100 bodova na Olimpijadi znanja iz matematike, a na Balkanijadi u Ohridu osvojio je i bronzanu medalju.

Pored matematike, Kovačević je zaljubljenik i u poeziju, još kao mali počeo je da piše pjesme, koje su objavljivane u dječijim listovima, a učestvovao je i u brojnim humanitarnim akcijama.

Autorka: Sanja Čujović
Foto:privatna arhiva

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com