Danas je VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK i CRVENO SLOVO! Ove stvari nikako NE SMIJETE da radite! - Volim Podgoricu

Danas je VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK i CRVENO SLOVO! Ove stvari nikako NE SMIJETE da radite!

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave sjećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavose

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vrijeme propovjedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je otjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod je naredio da se to uradi, pa su Jovana posjekli u tamnici i donijeli su njegovu glavu na tanjiru. Jovanovi učenici noću su uzeli tijelo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mjesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju.

Izbjegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cijela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu.

Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka djece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Posebno je interesantno vjerovanje u istočnoj Srbiji gdje se vjeruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujevjerju onome ko ga nosi, ostalim danima – donosi sreću! Naime, prema ovom vjerovanju nikako ne smijete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve “ići naopako”!

(Telegraf.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com