Metalni krst biće vraćen na vrh Sahat kule u Podgorici - Volim Podgoricu

Metalni krst biće vraćen na vrh Sahat kule u Podgorici

Nestanak metalnog elementa koji nalikuje krstu, sa vrha podgoričke Sahat kule, otvorio je u dijelu javnosti i medija dilemu: hoće li ovaj dio nakon rekonstrukcije biti vraćen?

Sve su razjasnili u Direktoratu za kulturnu baštinu.

Televizija Vijesti je iz ovog sektora Ministarstva kulture dobila potvrdu da je element uklonjen privremeno i da će nakon konzervatorskog tretmana biti vraćen na isto mjesto, na vrh kule.

Restauracija Sahat kule i Trga Bećir bega Osmanagića koji finansira turska agencija TIKA, bice okončana do 1 .oktobra.

Gdje je i zašto nestao metalni element nalik krstu sa vrha podgoričke Sahat kule, pitanje je na koje mnogi Podgoričani ovih dana nisu imali odgovor. Nadležni kažu da je uklonjen privremeno, u skladu sa propisima.

U Direktoratu za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, podsjećaju da Sahat kula ima status kulturnog dobra od 1957. godine, te da sve intervencije na njoj podliježu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

“Sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnom dobru, Sahat kula u Podgorici izvodi se u skladu sa konzervatorskim projektom, na koji je Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdala saglasnost. Metalni elemenat privremeno je uklonjen zbog konzervatorskog tretmana koji se sprovodi u Javnoj ustanovi Muzeji i galerije Podgorice”, saopšteno je iz Direktorata za kulturnu baštinu.

Iz Islamske zajednice tome se od ranije protive, iz Srpske pravoslavne crkve apeluju da se nakon rekonstrukcije kule krst vrati na isto mjesto, gdje je, kako navode bio više od 100 godina.

Iz Direktorata podvlače da će taj dio biti vraćen na vrh kule .

“Prema konzervatorskom projektu, nakon konzervatorskog tretmana metalni element će se biti vraćen na mjesto gdje se i nalazio”, kazali su iz Direktorata.

Za to, kažu da će se zalagati i u Glavnom gradu,

“Glavni grad ovaj simbol doživljava integralnim dijelom kulturnog dobra i nasljeđa Podgorice, koji je više desetina godina krasio ovaj dio grada sa najdužom istorijom, i smatramo da treba tako da ostane. U Konzervatorskim uslovima Uprave za zaštitu kulturnih dobara je predviđeno da se konzervatorske mjere sprovedu poštujući autentičan izgled Sat kule prije njene restauracije, i na tome će Glavni grad insistirati”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Radovi koje finansira i izvodi turska Agencija za saradnju i razvoj, TIKA, biće završeni do prvog oktobra, a vrijedni su oko četiri stotine hiljada eura.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com