Prezentovana nova oprema za spašavanje u slučaju poplava - Volim Podgoricu

Prezentovana nova oprema za spašavanje u slučaju poplava

Direktorat za vanredne situacije MUP-a prezentovao je danas novu opremu za zaštitu i spašavanje od poplava, koja je nabavljena u okviru višekorisničkog Programa za prevenciju, pripremljenost i odgovor na poplave u zapadnom Balkanu i Turskoj – IPA FLOODS.

Ovom prilikom predstavljen je novi dio opreme u vrijednosti od 215 000 eura, dvije pumpe visokog kapaciteta crpljenja vode i pet pumpi nešto manjeg kapaciteta, kao i 400m brana za zaštitu od poplava, 14 šatora i pripadajuća oprema i alati za održavanje nabavljene opreme i samoodrživost tima. Ukupna vrijednost nabavljene opreme za zaštitu i spašavanje od poplava  je 277.778,12 eura, uključujući i opremu nabavljenu prošle godine.

Projektom su obuhvaćeni prevencija, pripremljenost i upravljanje rizicima od poplava kroz formiranje, opremanje i obučavanje tri tima/modula za spašavanje od poplava na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i podrška u implementaciji EU Direktive o poplavama. Očekuje se da će implementacija projekta doprinijeti jačanju i unapređenju državnih kapaciteta u odbrani od poplava.

Konzorcijum koji implementira ovaj program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), Federalna agencija za tehničku pomoć SR Njemačke (THW), Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS), Švedska agencija za vanredne situacije (MSB), CIMA istraživačka fondacija iz Italije (CIMA Research Foundation) i italijanska firma Studiare Sviluppo.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com