Baci otpad na pravo mjesto, budi šampion - Volim Podgoricu

Baci otpad na pravo mjesto, budi šampion

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JU Nacionalni parkovi Crne Gore, od 1. septembra organizuje dvomjesečnu ekološku kampanju „ Budi šampion!“ Cilj kampanje, koju je Delegacija EU finansirala sa 130 hiljada eura, je podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada i smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

“Crna Gora je zemlja izuzetne ljepote. Ovo je vaša zemlja, a ta zemlja je u Evropi! Ovo je naša Evropa i naša planeta! Moramo njegovati ovu ljepotu i pobrinuti se za generacije koje dolaze. To nije samo posao vlade već je odgovornost svih. Zato ću još jednom ponoviti slogan: Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!” poručio je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

U okviru kampanje postavljeni su bilbordi na osamdeset lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore. Poruke kampanje Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion! promovišu članovi košarkaške i rukometne reprezentacije: Petar Kusovac, Nemanja Đurišić, Mihailo Radunović, Milena Raičević, Suzana Lazović, Đurđina Jauković i Dragan Adžić.  Osim bilborda, da bace otpad na pravo mjesto građane će upozoravati dvadeset trajnih tabli postavljenih oko Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kampanju će pratiti razni sadržaji na društvenim mrežama i portalima.

„Blagosloveni smo na ovaj ili onaj način što nismo industrijski zagađeni ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom i učiniti je prihvatljivom za sve nas. Nama su naši preci ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da štetu ispravimo, dovoljno je da budemo i polušampioni, pa da to izgleda mnogo bolje“, rekao je Pavle Radulović ministar održivog razvoja i turizma.

U cilju podizanja svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, promoterke kampanje će dijeliti platnene cegere sa sloganom Necu kesu! Imam ceger!

„Zabrinjavajuća količina otpada i nelegalnih deponija koje smo identifikovali u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, zahtjeva analizu budućih izazova, u prvom redu potrebu za edukacijom o posljedicama koje mogu nastati zagađenjem podzemnih voda sa takvih deponija i značaja svjesnosti o odgovornom odlaganju”, istakao je Elvir Klica direktor preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore. 

Učesnik kampanje, trener ženske rukometne reprezentacije, Dragan Adžić jasan je zašto je dio ovog projekta:

„Što se tiče nas sportista apelujem na sve mlade da obratimo pažnju na to da li bacamo smeće iz auta kroz prozor ili da to ostavimo i bacimo kasnije tamo gdje je mjesto. Na taj način učinićemo nešto i za našu djecu. Ostavimo Crnu Goru čistiju potomcima i na taj način će sigurno biti i vrednija i cijenjenija”, poručio je Adžić.

Na kraju kampanje predstavićemo rezultate istraživanja o navikama i načinima odlaganja otpada, nivou svijesti o prepoznavanju ekoloških problema koji mogu nastati neadekvatnim odlaganjem otpada, mišljenjima o uticaju zagađenja na opštu sliku o Crnoj Gori kao i svijesti o ličnoj odgovornosti za rješavanje problema životne sredine stanovništva koje živi na lokacijama oko nacionalnih parkova prije i nakon kampanje Budi šampion!

 

Više informacija o kampanji možete naći na web i Facebook stranici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra. Na ovom linku https://youtu.be/CZYMPskWXaM možete pogledati jedan od spotova kampanje Budi šampion!

2 komentara

  1. I’m no longer sure the place you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time studying much more or figuring out more. Thank you for fantastic information I was looking for this info for my mission.

  2. Can I say what relief to uncover someone who in fact knows what theyre referring to on the net. You definitely learn how to bring a worry to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of your story. I cant believe youre no more common because you undoubtedly have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com